Intentar educar abans de castigar

Manresa oferirà als menors alternatives a les sancions per consum o tinença de drogues

Redacció
03 de maig del 2012
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Francesc Martínez Roma.
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Francesc Martínez Roma. | AjM
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Francesc Martínez Roma. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa i els Mossos d'Esquadra han signat avui un protocol perquè a partir d'ara els menors d'edat que hagin estat sancionats per consum o tinença d'estupefaents puguin participar a les sessions o tallers preventius que impartiran educadors socials al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil d'Althaia per evitar haver de pagar la sanció administrativa corresponent.

Aquest acord entre l'Ajuntament i els cossos de seguretat s'ha completat amb la signatura d'u n conveni de col·laboració de l'Ajuntament de Manresa i la Fundació Althaia per a la prevenció de les drogodependències dels adolescents establertes dins el " Programa de Conciliació i Reparació Municipal"

Les característiques del programa han estat presentades avui al migdia per la regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Manresa, Olga Sánchez; la regidora de Sanitat, Mercè Rosich; el cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Francesc Martínez Roma; i el representant de la Fundació Althaia, Pere Bonet.

Olga Sánchez ha destacat la importància de la posada en marxa d'aquest programa "adreçat a la detenció precoç del consum o tinença de substàncies estupefaents que, alhora, ofereix mesures pedagògiques que ajudin als joves a prendre consciència d'un problema seriós". Per a Sánchez "la sanció administrativa l'acaba pagant la família i aquesta alternativa pot ser més efectiva perquè els joves siguin conscients del risc que provoca el consum de drogues".

La regidora Rosich ha explicat en què consisteixen les mesures alternatives a la sanció i ha destacat el "compromís conjunt de tots els professionals per lluitar contra les drogodependències". En aquest sentit, Rosich ha fet esment a l'exposició Controles?, que s'està exposant al Centre Cultural el Casino "per informar als adolescents, els joves i els pares i mares per dels riscos de les drogues i , sobretot, que vol incidir en la millora de la persona i en la millora de la seva autoestima".

El cap dels Mossos d'Esquadra de la Regió Policial Central ha explicat que aquest programa "ja s'està aplicant en d'altres poblacions catalanes" i ha ressaltat que "qualsevol mesura que serveixi per reeducar i rehabilitar és bona". Martínez Roma ha manifestat que "el consum de drogues a Manresa és molt similar a la resta de Catalunya, sobretot de cannabis, que és la substància més estesa". Per al cap dels Mossos, "el consum no només es pot combatre amb mesures policials, sinó que cal la implicació de tota la societat".

Per la seva part, el cap de la divisió de Salut Mental d'Althaia, Pere Bonet, ha manifestat que "Manresa és un exemple de treball en xarxa" i ha valorat "el treball conjunt i l'actitud de tots els professionals en diferents àmbits per combatre el consum de drogues" i ha afegit Bonet "que les darreres dades estadístiques apunten que entre un 20% i un 30% dels joves han consumit algun derivat del cànem (cannabis)".

Per a Bonet "durant molts anys s'ha banalitzat el consum d'aquestes substàncies" i els joves no són conscients que les conseqüències amb un consum continuat "són la psicosi, l'esquizofrènia, el trastorn de la conducta a l'escola i amb la família, en definitiva, que produeixen efectes negatius en la salut, en la relació i en la socialització".

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Francesc Martínez Roma, han estat els encarregats de signar l'acord en un acte celebrat al saló de sessions de l'Ajuntament.

Menors acompanyats i tres mesos de durada
Aquest programa té com a objectiu donar una alternativa reparadora a la sanció administrativa en cas d'infracció prevista a la llei orgànica 1/1192, de 21 de febrer, referent al consum en llocs, vies, establiments o transports públics, així com la tinença il·lícita de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques.

El programa s'adreça a menors de 18 anys, sempre i quan no siguin reincidents, i només s'hi podran acollir un sol cop. Les accions previstes consisteixen en una mesura pedagògica de reparació dels danys produïts, si s'escau, i la presa de consciència de la responsabilitat del menor davant la infracció i la necessitat d'evitar el desenvolupament de conductes que acabin derivant en situacions de risc.

Després de rebre la informació de Policia Local o dels Mossos d'Esquadra, els menors sancionats hauran de sol·licitar en el termini de 72 hores hàbils una visita al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil d'Althaia, ubicat al carrer Doctor Llatjós, s/n, trucant al telèfon 93 874 21 12 (Extensió 3184 0 3185) i demanant per l'educadora social. Hauran d'acudir al centre acompanyats, com a mínim, per un dels pares o tutors legals.

Els menors hauran d'assistir a la visita concertada per a valorar cada cas i rebre informació del seguiment segons el grau d'afectació. La intervenció de l'educador social podrà derivar en la realització d'un taller preventiu d'educació per a la salut de dues hores, un programa d'intervenció precoç individual o bé un pla de tractament individual i familiar.

La mesura alternativa té una durada màxima de tres mesos, durant els quals la sanció administrativa estarà suspesa temporalment. Un cop finalitzat satisfactòriament el seguiment la suspensió de la sanció serà definitiva.