El Casal de les Escodines acull les activitats del Joan Amades

Les instal·lacions del Joan Amades acolliran a partir d'ara a activitats municipals vinculades als Serveis Socials

Redacció
24 d'abril del 2012
Joan Calmet durant la roda de premsa.
Joan Calmet durant la roda de premsa. | AjM
Joan Calmet durant la roda de premsa. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa ha iniciat aquesta setmana el trasllat de les activitats que es duien a terme al Centre Cívic Joan Amades al Casal de les Escodines, una mesura que respon a un nou model d'equipaments culturals de proximitat previstos al Pla d'Acció Cultural de Manresa (2009-2015) i que aposta per l'acostament de la cultura a la ciutadania, mitjançant la creació gradual de nous equipaments integrats i polivalents (cultura, esports, serveis socials, gent gran) que vagin més enllà dels centre cívics actuals.

La presentació dels nous usos i activitats que tindrà el nou Casal de les Escodines i el trasllat d'activitats des del centre cívic Joan Amades han estats anunciats avui al migdia pel regidor de Ciutadania, Barris i Serveis Urbans de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet.

Calmet ha manifestat que el motiu final d'aquest trasllat ha estat "omplir de contingut" el nou Casal de les Escodines, en el qual "s'ha fet una aposta important i gran inversió superior al milió d'euros", i ha afegit que l'equip de govern "té la voluntat de continuar aportant entre 600.000 i 700.000 euros més per millorar i acabar aquest equipament, potenciant-lo molt més per posar-lo al servei de la ciutadania" .

El regidor ha explicat que l'Ajuntament pretén que el Casal de les Escodines "respongui a un nou model d'equipaments integrals que vagi més enllà dels actuals centres cívics, semblant al model del nou Ateneu les Bases". Segons Calmet, "es passarà dels gairebé 500 m2 del centre cívic Joan Amades als més de 2000 m2 d'aquest nou equipament que calculem que a ple rendiment podria arribar a tenir uns 90.000 usos".

Calmet ha explicat que la intenció és que les entitats beneficiàries "facin un ús compartit dels espais, exceptuant alguns espais específics que es mantindran com és el cas de Foto Art", i ha anunciat també que hi haurà "un Consell del Casal, format per representants de l'Ajuntament, i de les diferents entitats perquè es puguin gestionar les diferents activitats i cadascú pugui dir la seva per garantir un bon funcionament".

A partir d'ara, les instal·lacions del centre Joan Amades es destinaran exclusivament a serveis i activitats vinculats als programes municipals de Serveis Socials, que se sumaran als serveis que ofereix l'Equip Bàsic d'Atenció Social Primària (EBASP), que ja estava situat en aquest equipament.

Amb la potenciació dels usos i serveis que tindrà el Casal de les Escodines es dóna vida finalment a un equipament municipal que en els darrers quatre anys ha tingut una inversió de diners públics que suma 1,1 milions d'euros, bàsicament provinents del Programa de Barris i del Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL).

El nou model d'equipaments culturals de proximitat pretén que aquests comparteixin serveis amb altres sectors i permetin fer una cultura de qualitat a diversos punts de la ciutat. La característica bàsica d'aquests nous models és l'aprofitament d'uns mateixos espais per a una pluralitat d'usos i per a diferents sectors de la població. Un exemple d'aquest model d'equipament de proximitat és l'Ateneu de les Bases (C/ Cintaires-Balmes) , ubicat a la zona nord de Manresa, que tindrà usos cívics i associatius, esportius (activitats físiques i piscina) i culturals (biblioteca).

El Pla Director del Casal de les Escodines
El Casal de les Escodines (zona centre de Manresa) és un altre exemple d'aquest model a través de la utilització i la fusió d'equipaments ja existents, replantejant-los i donant-los un nou impuls. El trasllat de les activitats del Centre Cívic Joan Amades al Casal de les Escodines, previst al Pla Director del Casal de les Escodines, suposa l'assumpció per part del Casal de les Escodines d'un gran nombre d'usos socioculturals, que es complementaran amb els usos esportius de les instal·lacions de la Piscina Municipal, els usos culturals del Museu Comarcal de Manresa, l'Arxiu Comarcal del Bages i l'Oficina Municipal de Turisme.

El Pla Director del Casal de les Escodines "Casal de les Escodines. Nous temps, nous models" és el document marc que defineix els usos i serveis del Casal de les Escodines, el model de gestió i les línies de programació. És un full de ruta consensuat el 2010 amb les entitats amb seu al Casal de les Escodines, que són: Associació de veïns i veïnes del barri de les Escodines, Club de Jubilats de la mateixa entitat veïnal, Societat Coral Escodines, Foto Art Manresa, Labrum, Casa d'Andalusia de Manresa, Esport Ciclistà Manresà i Xàldiga Taller de Festes.

El Pla també preveu els canvis físics del Casal de les Escodines i un nou model de funcionament que, a partir del dia 23 d'abril, s'anirà posant en pràctica en base a un nou reglament de funcionament del Casal i les línies estipulades al Pla Director:

  • Concentració de les activitats i usos del Centre Cívic Joan Amades dins d'un projecte de reforma, reestructuració d'espais i usos del Casal de les Escodines que, en la mesura del possible, opta per l'ús compartit dels espais.
  • Major racionalitat i sostenibilitat dels recursos , generació de sinergies entre les entitats ubicades al Casal.
  • Sense perdre de vista la tradició associativa del Casal de les Escodines -des dels anys 70 és la seu de l'Associació de veïns i veïnes del barri de les Escodines i d'altres entitats de la ciutat- i el seu paper dinamitzador de la vida veïnal, el nou equipament actuarà com a element dinamitzador de l'entorn i articularà un discurs de proximitat, però amb vocació de ciutat i una vinculació més enllà de les entitats i de la població de les Escodines.
  • La gestió anirà a càrrec d'un equip tècnic–executiu (direcció, coordinació activitats, gestió comunicació, dinamització territori, encàrrecs del Consell del Casal) i un Consell del Casal, com a òrgan participatiu, informatiu i consultiu, amb representants de l'Ajuntament, de les entitats programadores estables, un coordinador de l'Associació de Veïns –amb veu, però sense vot- i el coordinador municipal del Casal -com a secretari-.

Els nous espais del Casal de les Escodines
El centre cívic Joan Amades té una superfície de programa de 514 m2 i durant el 2011 va tenir 60.000 usuaris. El Casal de les Escodines disposa actualment d'una superfície de programa de 2.208 m2 i, sumant els usos actuals i els que sumaran les activitats que s'hi traslladen, es preveu que podria arribar als 90.000 usuaris anuals en poc temps.

Amb el trasllat de les activitats del Centre Cívic Joan Amades es dóna sentit a l'impuls de la rehabilitació del Casal iniciada l'agost del 2008: aixecament d'una nova planta sotacoberta, la renovació de la façana, la millora dels accessos horitzontals (nous vestíbuls i passadissos) i verticals (noves escales i ascensor).

Actualment el Casal de les Escodines disposa dels següents espais funcionals:

  • Al segon pis (espais nous): 3 aules de 20 m2, dues amb capacitat per 12 persones i una per a 6 persones, una aula d'informàtica de 40 m2 per a 18 persones i una sala de 90 m2 amb capacitat per a 70 persones. També s'ha construït un nou bloc de lavabos.
  • Al primer pis, destinat també a activitats formatives i tallers, s'han pintat i adequat 3 aules noves, dues amb capacitat per 16 persones i una per 35 persones i s'han adequat els lavabos. En aquesta planta s'hi ubica el local de Foto Art Manresa.
  • A la planta baixa, amb nova calefacció, s'hi ha instal·lat l'espai de recepció de l'equipament i la secretaria de l'Associació de Veïns de les Escodines. Al vestíbul (150 m2) properament s'hi ubicaran els 7 Punts d'Accés Públic a Internet i la zona wifi . S'hi troben dos espais del Club de Jubilats de l'entitat veïnal (110m2), una sala d'actes (130 m2) i el Punt d'atenció i mediació veïnal. Es preveu un espai per fer tallers de cuina (35 m2) i en funció d'un futur arranjament de la teulada de l'antiga església del convent dels Caputxins, el Pla Director del Casal preveu una futura sala d'actes (120 m2) on actualment s'hi ubica Recursos i Serveis.
  • Al primer soterrani s'hi troba la biblioteca veïnal Jaume Perramon (106 m2), el Punt Òmnia (42 m2), el despatx del dinamitzador comunitari (5,3 m2), serveis que són gestionats per l'Associació de Veïns de les Escodines, i el local de la Casa d'Andalusia.
  • Al subterrani 2 la Ludoteca (106 m2), també gestionada per l'Associació de Veïns de les Escodines.

El local de Xàldiga de planta baixa i primer pis ocupa una casa de tipologia tradicional annexada al conjunt.

Les activitats que es traslladaran
1) Promogudes per les entitats que de forma periòdica utilitzaven el Centre Cívic Joan Amades:

  • Grup de teatre l'Espantall, assaig de Teatre
  • CAE , tallers i monogràfics de voluntariat
  • Amics Col·leccionistes del Bages, trobada mensual
  • Associació Centre Islàmic Cultural de Manresa, classes d'àrab per a infants
  • Assajos de diferents grups per la Fira de l'Aixada
  • Associació Cultural Argentina de Manresa, curs de tango
  • Althaia, cursos i activitats dels usuaris del Centre de Dia de Salut Mental i d'adolescents
  • MUTUAM, psicomotricitat i tallers
  • Centre d'Estudis del Bages, trobada mensual
  • Creu Roja Manresa, cursos, monogràfics i activitats persones grans
  • Grup Síndrome de Fatiga Crònica, trobades
  • Famílies que eduquen a casa, trobades

Continuen provisionalment al Joan Amades, fins a l'inici del nou curs escolar, el programa d'activitats físiques per a adults de l'Ajuntament de Manresa i les activitats de cultura popular del Casal Cultural de Dansaires Manresans, del Grup de Dansa Cor de Catalunya i del Centre Cultural d'Andalusia a Manresa.

2) Les activitats socioculturals promogudes pel propi Ajuntament:

  • Aules de Cultura
  • Tallers d'Art
  • Grups del programa d'inserció laboral “Laboràlia” (mòduls d'Imatge digital i Salut).
  • Els cursos de Formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació
  • Punts d'Accés Públic a Internet.

Horaris i ús del Casal de les Escodines
Els horaris d'obertura al públic amb personal municipal seran de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 21.00 h, i també hi haurà activitats puntuals de cap de setmana.

Podran fer ús de l'equipament totes les persones, entitats i col·lectius de Manresa per al desenvolupament d'activitats formatives, culturals, recreatives, socials, polítiques, sindicals, etc. prèvia autorització demanada amb antelació.

Per a informar-se sobre les possibilitats d'ús, horaris i calendarització de les activitats es podrà fer a l'oficina d'atenció al públic ubicada a la planta baixa del Casal de les Escodines (accés per la part rehabilitada del C/ Sant Bartomeu, 50), trucant al telèfon 93 872 54 54, per correu electrònic a casalescodines@ajmanresa.cat i a través de la web municipal ( www.ajmanresa.cat ).