Les ordenances de civisme i de terrasses prosperen

L'ordenança de civisme rep el suport de tothom excepte PSC i la CUP, i la de terrasses de restauració s'aprova per l'abstenció de l'oposició

Pere Fontanals
20 d'abril del 2012
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa.
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa. | Àlex Gómez Ribera
Imatge d'arxiu del ple de l'Ajuntament de Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera

Una ordenança de civisme més flexible que la que havia anunciat el govern de la ciutat el passat mes de febrer substituirà l'antiga i apedaçada ordenança d'inicis dels 90 que mostrava ja, segons el regidor de Ciutadania, Barris i Serveis Urbans, Joan Calmet, "importants desajustaments amb el dia a dia de la ciutat", després que el ple de l'Ajuntament de Manresa d'aquest dijous hagi aprovat la proposta amb el suport de totes les forces, excepte del PSC, que s'ha abstingut, i de la CUP, que hi ha votat en contra.

Les modificacions incorporades després que s'obrís el projecte d'ordenança a les aportacions de les entitats, els grups municipals i la ciutadania en un discret acte de participació, han estat bàsiques per a que les forces del ple donessin el vist-i-plau a la proposta del govern. Considerar la mendicitat com un assumpte de serveis socials i no de civisme, suavitzar el procés de sanció de la roba estesa mirant el carrer i endurir el d'antenes parabòliques, rebaixar els imports per a les sancions greus i insistir en la necessitat de reposició quan l'acció tingui conseqüències en el mobiliari urbà, han estat algunes d'aquestes modificacions fruit del debat.

Des de la CUP, l'únic grup que ha estat bel·ligerant amb la nova ordenança, Jordi Masdeu denunciava les dues raons bàsiques per a que la seva formació hi votés en contra: per una banda "criminalitza la pobresa i posa en l'ull de mira certs col·lectius concrets" i per l'altra regula de forma "puritanista" certs aspectes com la nuesa o el sexe al carrer. Sembla com si el govern contemplés Manresa com una ciutat "asèptica", on "hi visqués ningú", va concloure Masdeu.

El PSC, a través de Ruth Guerrero, va justificar la seva abstenció per "una qüestió de detalls" tot i que valoraven de forma positiva "el treball i l'esforç" del govern per a presentar i debatre la nova ordenança de civisme. Guerrero es mostrava satisfeta que l'articular que arribava a ple no tingués en compte la mendicitat com a objecte sancionable, tot i que trobava a faltar que no s'hagués aplicat el mateix criteri per a la gent que dorm al carrer.

L'ordenança estarà un temps a exposició pública per a incorporar noves modificacions si cal abans de la seva aprovació definitiva i aplicació.

Les terrasses de restauració ja tenen document marc
El ple també va aprovar, amb els vots favorables de CiU i PxC i l'abstenció de la resta de grups, la primera ordenança específica que regularà les terrasses de restauració de Manresa. L'articulat pretén que gairebé tots els negocis de restauració de la ciutat puguin gaudir d'una terrassa que, sobretot per la Llei Antitabac, ha vist créixer el seu nombre d'usuaris.

La impossibilitat de muntar terrasses en la calçada dels carrers va ser un dels únics punts en els que van mostrar la seva disconformitat PSC, ERC i la CUP. Aquesta darrera formació emfatitzava en el fet que "sempre es penalitza el vianant, però es té por de molestar el trànsit rodat o ocupar les places d'aparcament". El PP trobava l'ordenança força "intervencionista" per com marca uns criteris estètics molt poc flexibles amb els negocis de restauració. Amb tot, els diferents grups a l'ajuntament valoraven l'esforç fet des de Comerç per crear una normativa específica per regular la instal·lació de terrasses a la ciutat.