Més de 20 anys des del darrer atac feixista organitzat

El 16 de gener de 1988 David Martínez era apallissat per tres ultres espanyols al crit de "rojo", "separatista" i "hippy". Els finals dels 80 van ser una època dura pel què fa a l'activitat feixista organitzada a la capital del Bages

Pere Fontanals
26 de març del 2012
Pintada contra David Martínez a l'actual Lacetània a finals dels 80.
Pintada contra David Martínez a l'actual Lacetània a finals dels 80. | Arxiu particular
Pintada contra David Martínez a l'actual Lacetània a finals dels 80. Foto: Arxiu particular

L'acció neonazi d'aquest passat divendres a l'entrada de l'Stroika, amb un atac totalment planificat per un grup d'entre 10 i 15 feixistes amb els rostres coberts per passamuntanyes i amb barres de ferro que ha suposat l'ingrés hospitalari de tres joves que feien temps per veure el concert de KOP i Non Servium, amb un d'ells amb ferides de caràcter molt greu, ha trencat més de 20 anys de relativa tranquil·litat a la capital del Bages. Si més no, pel que fa a accions organitzades des de l'extrema dreta amb un objectiu polític clar.

Un dels darrers episodis similars a la recent agressió va passar la matinada del dissabte 16 de gener de 1988, quan tres ultrafeixistes vestits amb roba paramilitar, van assaltar el militant de la MDT David Martínez, que llavors tenia 18 anys i tornava cap a casa pel Passeig Pere III, i van començar a apallissar-lo a cops de puny i coces fins deixar-lo ferit greu amb una commoció cerebral i diverses fractures a les costelles i a l'estèrnum. L'atac contra Martínez va ser totalment dirigit i els agressors el coneixien per com mentre el colpejaven li llençaven insults de caràcter espanyolista. Després de ser apallissat, Martínez va poder arribar fins a la plaça Sant Domènec on va caure inconscient i va ser auxiliat per la policia local que se'l va trobar.

Aquesta pallissa va ser el capítol més dirigit en uns mesos –de finals de 1987 a primers de 1990- en que Manresa i el Bages havien sofert diversos atacs ultrafeixistes de caràcter espanyolista des de la destrucció de paradetes de la Crida o l'MDT, a agressions pel carrer quan es trobaven en majoria, a l'entrada a un Globus Bar ple de gent provocant destrosses i robant licors, fins a arribar a la col·locació d'un artefacte explosiu a la seu de l'MDT la tardor de 1989. D'aquella època també són els atacs feixistes dirigits a agredir a públic i organitzadors d'un concert anti-mili a la Caserna i els dos anti-repressius, de suport a Sebas i Marcel·lí, a la Pista Castell, en el segon dels quals la furgoneta des d'on es llençaren còctels molotov era conduïda per un representant polític actual que se l'ha conegut amb el motiu d'"Animal".

En aquells temps Manresa era una de les ciutats amb més activitat catalanista i de lluita social, i un dels principals objectius de l'odi i les accions dels col·lectius ultraespanyolistes. En aquell gener de 1988 un total de 34 col·lectius cívics, polítics i culturals del Bages van sortir al carrer per donar suport a David Martínez.

Totes les notícies de l'agresió feixista davant l'Stroika