Oller del Mas, 1r celler català certificat amb petjada de CO2

Aquest certificat quantifica les emissions de CO2 que són alliberades a l'atmosfera durant la producció i comercialització del producte

Redacció
22 de març del 2012
Castell d'Oller del Mas.
Castell d'Oller del Mas. | OdelM
Castell d'Oller del Mas. Foto: OdelM

El proper dia 26 de març de 2012, coincidint amb la inauguració de la 19ª edició de la fira Alimentària de Barcelona, es durà a terme la presentació i el lliurament del certificat per part de BSI de la verificació de la petjada de CO2 pel seu vi Petit Bernat. Aquesta acció es portarà a terme al voltant de les 12:30h al stand B 255 del pavelló 3 de Fira Gran Via, lloc on s'ubica el Celler expositor Oller del Mas.

El Celler Oller del Mas, situat a Manresa i pertanyent a la DO Pla de Bages és el primer Celler català de producció vinícola en obtenir aquest certificat.

La petjada de carboni representa una mesura per a la contribució de les organitzacions a ser entitats socialment responsables i un element més de conscienciació per als ciutadans de dur a terme pràctiques més sostenibles. Amb aquesta iniciativa es pretén quantificar les emissions de CO2 que són alliberades a l'atmosfera degut a les activitats quotidianes o a la comercialització d'un producte. Aquest anàlisis abraça totes les activitats del cicle de vida del producte, des de l'adquisició o producció de les matèries primeres fins la seva gestió com a residu, permetent als consumidors decidir quins productes o aliments comprar en base a la contaminació generada com a resultat dels processos pels quals ha passat.

El vi Petit Bernat, elaborat pel Celler Oller del Mas, s'ha convertit en el primer vi negre de Catalunya en certificar la seva petjada de carboni i ha sigut el primer Celler en tot l'Estat Espanyol en ser certificat per la British Standards Institution (BSI), una de les més reconegudes internacionalment. S'ha comptat amb la col·laboració externa d'Agroviver Medi Ambient, consultora especialitzada en sostenibilitat, per al càlcul de la petjada de carboni segons PAS2050 i el posterior anàlisi dels resultats obtinguts. En aquest cas d'estudi de la petjada de CO2 només s'ha tingut en compte el cicle de vida del producte, és a dir, sense tenir en compte cap criteri de compensació, sent aquesta dada una evidencia i un compromís en la sostenibilitat del producte. El primer objectiu és reduir la petjada de carboni i després compensar-la perquè creiem que la millor emissió és la que no s'emet.

El més important és que Oller del Mas ha creat un precedent en el compromís en la reducció de la seva petjada de CO2 i és el punt de partida per a una política de reducció de les emissions de diòxid de carboni en les seves fonts materials. L'informe pretén fer una reflexió sobre el nivell d'impacte ambiental durant la producció d'una ampolla de vi des del punt de vista de les emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle (GEH).

L'objectiu del certificat de la petjada de carboni és informar al consumidor de l'impacte mediambiental causat per l'elaboració d'un producte i al mateix temps, racionalitzar els processos de producció amb la finalitat de neutralitzar les emissions de gasos contaminants.