Multen l'alcalde i un regidor de Moià per un deute antic

Alcalde i regidor d'Hisenda hauran de pagar personalment una multa de 150 euros, i una altra de 1.000 al cap de 20 dies, i multes de 1.500 euros més per cada 20 dies que l'Ajuntament no pagui el deute que té amb Grup Mas

per Pere Fontanals, 2 de març de 2012 a les 20:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de març de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Moià, al centre, no para de rebre sacsejades. Foto: CIC Moià

El problema financer de l'Ajuntament de Moià ja entra en el terreny personal després que Grup Mas, l'empresa que va urbanitzar el carrer Castell de Clarà entre els anys 2006 i 2007, hagi sol·licitat l'execució de la sentència ferma que el 2010 condemnava el consistori a pagar en el termini d'un mes el deute que tenia contret per valor de 450.000 euros i que encara no s'ha dut a terme a hores d'ara.


Grup Mas ha considerat que la concessió del préstec ICO que va aconseguir l'Ajuntament de Moià el passat desembre hauria d'haver anat a eixugar aquest deute i per això ha reclamat l'execució imminent de la sentència que en cas de no acomplir-se –i la situació econòmica del consistori moianès així ho apunta- farà que els interessos sobre l'import total que deu l'ajuntament s'incrementin en 2 punts percentuals –fins al 10% aproximadament- i que l'alcalde, Dionís Guiteras, i el regidor d'Hisenda, Ramon Crespiera, siguin multats, a títol personal i en primera instància, amb 150 euros, que passarien a ser de 1.000 de mantenir-se el deute al cap de 20 dies, i de multes de 1.500 euros cada 20 dies mentre no s'eixugui el deute de l'Ajuntament amb Grup Mas.

Aquestes multes i les següents cada 20 dies han de ser cobertes personalment per alcalde i regidor de manera que podria veure's afectat fins i tot el seu patrimoni personal.

Es dóna el cas que la urbanització del carrer Castell de Clarà de Moià es va portar a terme entre 2006 i 2007, en ple govern de CiU a la capital del Moianès i pocs mesos abans de les darreres eleccions municipals en les que es presentà –i va guanyar- Montràs com a cap de llista dels nacionalistes. Després de veure que no cobrava, l'empresa constructora va denunciar l'Ajuntament de Moià i el 2010 es va dictar sentència contra aquest per a que pagués abans d'un mes els 450.000 euros que es devien en aquell moment.

La urbanització, originàriament, havia estat pressupostada en 240.000 euros i havia patit una desviació pressupostària posterior de 110.000 euros més. Per a més escarni de tot plegat, l'Ajuntament de Moià governat per Montràs va cobrar les contribucions especials als veïns del carrer Castell de Clarà i una subvenció directa de la Diputació de Barcelona destinada a aquesta obra.

A data d'avui, comptant interessos –8% entre 2007 i 2010, i 10% des de 2010- i costes judicials, l'import al què hauria de fer front l'Ajuntament, i que no pot cobrir per la seva delicada situació econòmica –cal recordar que el consistori va estar a punt de fer fallida-, seria superior als 550.000 euros. L'Ajuntament de Moià ha presentat recurs contra la multa als seus dos representants polítics i contra l'increment de 2 punts en el percentatge d'interessos sobre el deute, ja que entén que el deute que tenia amb Grup Mas no reunia els requisits per als què es concedia el crèdit ICO, de poc més de 100.000 euros, que requeria eixugar deutes sencers.

Guiteras amenaça amb una dimissió massiva dels regidors de Moià

Ortega diu que no entén les queixes de l'alcalde de Moià i es mostra ofesa

Crespiera diu que Governació només s'ha compromès a pagar el què deu

 

Participació