L'Anella Verda, amb les cicatrius de l'Eix Diagonal

El termini concedit a l'empresa Dragados per a l'adequació de diversos punts per on passa l'Eix Diagonal està a punt d'exhaurir-se

Redacció
01 de març del 2012
Inundació del camí Plans de la Torre Lluvià.
Inundació del camí Plans de la Torre Lluvià. | Meandre
Inundació del camí Plans de la Torre Lluvià. Foto: Meandre

Dos mesos després de la inauguració de l'Eix Diagonal, l'adequació i reforestació que es mereixen els entorns afectats a l'entorn del Suanya, riera de Rajadell i plans de Balcells, segueix pendent.

El seguiment que ha fet Meandre al llarg de la traça de la nova carretera, des dels Plans del Suanya fins a la falda de Collbaix, posa en evidència que cal actuar amb caràcter d'urgència per solucionar la problemàtica que hi ha als següents punts:

  1. Al camí del Gorg Blau hi ha un punt sota del cingle del meandre de la riera Rajadell en el qual l'enfangat s'ha cronificat, com a conseqüència del canvi dels desguassos de l'aigua dels camps del Pla de Maria.
  2. A la base de les columnes de formigó del viaducte que travessa la riera, accessibles per la carretera que va a Can Servitja, hi ha presència de grafitis.
  3. La reforestació de l'esplanada sota el pont de la via del Ferrocarril, just al costat de la via romana de l'Itinerari de Natura i Modernisme, és pobre i desordenada. Per si això fos poc  la majoria dels plançons s'han mort. Caldria reforçar la reforestació i plantar arbres de més port aprofitant que ara és una bona època. El camí que forma part d'un dels recorreguts més concorreguts dels itineraris de la Riera de Rajadell queda sempre polsós, com conseqüència d'haver estat tapat pel pont del ferrocarril, per la qual cosa caldria fer-li algun tipus de tractament. Queda igualment pendent la senyalització del camí ral – via romana, assumida en el seu dia  per l'empresa Dragados.
  4. L'estat  dels talussos al llarg de tota la carretera és deplorable. Arran de les intenses pluges de la passada tardor, la major part de terra vegetal de la superfície dels diferents talussos, feixes i camps  del Pla de Maria, bosc  del Cuques i falda de  Collbaix va ser arrastrada torrent avall fent impossible la revegetació i deixant la plantació de plançons de diferents espècies  sense la terra necessària per sobreviure. Molts ja són morts.
  5. El torrent de La Rasa a nivell del Pla dels  Balcells  ha quedat tapat per terra i grans pedres, en molts dels seus trams. Degut a l'augment desmesurat  de cota del camp del Pla de Balcells per encabir terres sobrants,  moltes de les pedres i terra aportades tapen la llera d'aquest torrent fet que implica que les aigües de surtin de mare si hi ha pluges intenses. Així es va posar en evidència en les darreres pluges que hi ha va haver el mes de novembre del 2011.
  6. El cabal del Torrent del Cuques i de La Rasa, a l'alçada dels Plans de la Torre Lluvià ha augmentat perillosament degut a la gran quantitat d'aigua que recull la gran superfície d'asfalt de la carretera i que desguassa totalment en aquests dos torrents. Arran d'aquest fet es produeix la inundació i afectació de camps, feixes i camins i es genera un perill evident als caminants i veïns.

Conscients que el temps passa i el termini atorgat a l'empresa Dragados per a l'adequació de tots els punts mencionats està apunt d'exhaurir-se, des de Meandre s'insta les regidories de Medi Ambient i Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, a que emprenguin les accions corresponents per a què l'empresa restauri cadascun dels punts tal i com es va comprometre, requerint si escau la participació del Departament de Territori i Sosteniblitat, en qualitat d'administració titular de la infraestructura.