En marxa el III Cicle Obert de Conferències Educatives de la FUB

David Vilalta pronunciarà la primera conferència amb el títol "Planificar per competències" el proper 16 de febrer

Redacció
10 de febrer del 2012

Els estudis d'Educació Infantil de la Fundació Universitària del Bages (FUB) posen en marxa del dia 16 de febrer la tercera edició del Cicle Obert de Conferències Educatives. Un cicle que portarà a la institució universitària manresana quatre ponents de primer nivell en el món de l'educació. Segons explica Montserrat Pedreira, directora dels estudis d'Educació Infantil, totes les conferències tenen relació amb les pràctiques que han de fer els alumnes, però "optem per obrir-les a persones interessades en l'educació per l'interès que poden tenir, ja que els ponents són persones d'especial rellevància".

El primer dels ponents d'aquest III Cicle és David Vilalta, que és mestre i màster en Didàctica de les Ciències. Vilalta, que pronunciarà la conferència titulada "Planificar per competències", treballa a la unitat de formació permanent de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Fa dos anys va coordinar el llibre "Competències: una oportunitat per repensar l'escola" i ha publicat nombrosos articles en revistes d'educació. Vilalta es confessa com a mestre compromès amb la feina i amb els professionals de la docència amb l'objectiu de fer una educació pública d'alta qualitat.

El cicle continuarà el dia 28 de març amb la conferència "La construcció del significat: creativitat i comunicació", que pronunciarà Daniel Cassany. Cassany és professor i investigador en anàlisi del Discurs del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge a la Universitat Pompeu Fabra i ha publicat més de dotze monografies sobre comunicació escrita i ensenyament de la llengua.

El 2 de maig, la pedagoga italiana per la Facultat de ciències de la Formació de la Università degli Studi di Bologna, Francesca Davoli, pronunciarà la conferència "El projecte 0-6 de Reggio Emilia a Catalunya: valors, pràctiques i reflexions per compartir". Està especialitzada en el funcionament de les escoles de Reggio Emilia, on va treballar durant vuit anys. Va exercir durant tres anys com a directora pedagògica i coordinadora de l'Escola Bressol Piccolo Mondo a Sant Cugat del Valllès i és la referent, al costat d'Alfredo Hoyuelos, de la xarxa educativa reggiana de l'Estat espanyol SAREL que difon la filosofia educativa i la pràctica pedagògica reggiana.

Es tracta d'un moviment sorgit a finals de la II Guerra Mundial a Itàlia, que s'inicia amb projectes impulsats per pares i mares convençuts que l'educació podia contribuir a millorar el món. La pedagogia reggiana planteja que els docents vagin a les escoles a aprendre amb els nens i que es transformin en investigadors permanents.

En l'actualitat, Davoli és professora i tutora del "Màster en Educació i Salut en la vida Quotidiana, aprenentatges vitals en l'àmbit educatiu, social i sanitari" de la UB i professora associada d'Educació Infantil a la Universitat de Vic.

Serà Pilar Benejam l'encarregada de cloure, el 24 de maig, aquesta tercera edició del Cicle Obert de Conferències Educatives amb la xerrada titulada "Quatre principis per poder ser un/a bon/a mestre/a". Llicenciada en Pedagogia, Geografia i Història, doctora en Pedagogia i Catedràtica emèrita del Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials de la UAB, Benejam és experta en temes de revisió de la programació escolar en ciències socials. Forma part de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, va participar en la constitució de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha exercit de docent a les escoles Costa i Llobera i Talitha. Va formar part de la direcció de l'Escola de Mestres de Sant Cugat i va dirigir l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB. Ha estat guardonada amb el Premi Ramon Llull (2003), Jaume Vicenç Vives (2004) i amb la Creu de Sant Jordi (2004).

Totes les conferències tindran lloc a les sis de la tarda, a la sala d'actes de la Fundació Universitària del Bages i es podran seguir a través del compte de twitter de la FUB @FUBuniversitat amb el hàstag #conferenciesFUB.