Moià torna a estar a la corda fluixa

El pacte AraMoià amb Entesa està penjant d'un fil després que l'alcalde, Dionís Guiteras, destituís la regidora de Cultura, Elvira Permanyer, per un correu electrònic que va entendre com a acte de deslleialtat

Pere Fontanals
03 de febrer del 2012
Vista de Moià.
Vista de Moià. | CIC Moià
Vista de Moià. Foto: CIC Moià

Moià torna a estar en una situació política delicadíssima després que el pacte d'unitat entre els dos principals partits polítics del municipi estigui a punt de trencar-se per desavinences entre els regidors. El govern de Moià, que està format per les tres forces amb representació al consistori –AraMoià, Entesa i CiU- trontolla després que l'alcalde, Dionís Guiteras (AraMoià), destituís la regidora de Cultura, Elvira Permanyer (Entesa), per un correu que va dirigir a un tècnic de cultura insinuant que l'alcalde pretenia prescindir d'ell.

El correu en qüestió parlava d'una anàlisi de llocs de treball que havia encomanat l'alcalde i que proposava fer canvis, entre altres, a l'àrea de cultura –de la regidoria de Permanyer-. Aquest correu, dirigit per la regidora a un tècnic afectat per l'anàlisi va arribar a mans de Guiteras qui va interpretar el seu contingut com a un acte de deslleialtat cap a ell i va acabar amb l'anunci de destitució d'Elvira Permanyer com a responsable de la seva àrea. Elvira Permanyer, que no ha deixat la seva acta de regidora, continua en el consistori sense cartera assignada. Guiteras recorda que l'anàlisi "és totalment tècnica i valora cada lloc de treball del consistori, de totes les seves regidories".

Cal recordar que la relació entre l'ara alcalde, Dionís Guiteras, i la regidora ja estava tocada des de la passada campanya electoral quan ERC i MAP valoraven la possibilitat d'organitzar una llista conjunta i no es van posar d'acord amb qui havia d'encapçalar-la quan tots dos eren els candidats de cada formació. De resultes d'aquelles desavinences cada partit va formar la seva pròpia llista, AraMoià i Entesa, respectivament. Les passades eleccions municipals van donar 6 regidories per a AraMoià, 5 per a Entesa i 2 per a CiU.

En el mateix ple de dijous també es va fer efectiva la renúncia de la regidora de Benestar Social, Laura Camí (Entesa), que si bé va argüir motius personals en la seva decisió, fonts d'Entesa apunten que no estava satisfeta amb les "interferències contínues" de l'alcalde en la seva àrea. Bàsicament en la demora de la definició de la partida del SIAF "que està pendent de l'assignació de la Diputació", recorda l'alcalde, i de la no renovació d'una assistenta social que després de diversos contractes temporals havia de passar a ser fixa "i això, ni l'Ajuntament s'ho pot permetre per la seva situació econòmica, ni ho permet el govern de Madrid, en la seva creuada per reduir el dèficit dels municipis".

La regidoria d'hisenda també ha patit, segons el seu responsable, Ramon Crespiera (Entesa), les decisions de l'alcalde qui després que la junta de l'empresa municipal MoiàFutur, SA, decidís per unanimitat presentar-se a preconcurs de creditors, va "desdir-se" i no va signar l'autorització per començar a tramitar la paperassa. L'excusa inicial, segons Crespiera, va ser esperar a obrir el nou CAP, però després la gestió s'ha anat "demorant sense justificació". Guiteras recorda que la venda del CAP no es va signar "fins dimarts passat" i que qualsevol acció anterior en aquest sentit "hagués estat contraproduent".

Tot i així, Crespiera, actuant com a portaveu d'Entesa, reafirma la seva voluntat de mantenir ponts de diàleg amb Dionís Guiteras i AraMoià per tornar a organitzar el govern d'unitat que treballa per treure el municipi de la profunda crisi amb què es troba –va estar a punt de presentar fallida- però en tot cas, la reformulació del govern passaria "necessàriament" per l'anul·lació de la destitució d'Elvira Permanyer com a regidora de Cultura. Crespiera creu que va faltar "diàleg" entre els dos protagonistes d'aquesta història abans d'arribar al ple d'aquest dijous i cal, també, que "s'expliquin certes coses que s'han trobat de la gestió del govern anterior de CiU".

Per la seva part, Dionís Guiteras, ha valorat d'anecdòtic el punt d'Entesa en què demana la reincorporació al govern de Permanyer, "el què és important és que seiem, parlem, i ens posem d'acord en l'acció de govern, i no és fàcil. Si aconseguim això i podem treballar tots junts en la mateixa direcció, no tinc cap problema en fer marxa enrere en la decisió de destituir Permanyer". Però cal que ens "decidim ja". L'alcalde ha recordat que cada dia que passa sense el pressupost 2012 sense aprovar "són 1.650 euros que perd el consistori".

Arxivat a