Tret de sortida a la Llum i la Fira de l'Aixada 2012

Els elements més emblemàtics de la tradició de la Llum i el bisbe Galceran Sacosta al carrer del Balç són les imatges representatives per als actes festius tradicionals

Redacció
19 de gener del 2012
La presentació dels cartells dóna el tret de sortida a les Festes de la Llum i la Fira de l’Aixada del 2012.
La presentació dels cartells dóna el tret de sortida a les Festes de la Llum i la Fira de l’Aixada del 2012. | AjM
La presentació dels cartells dóna el tret de sortida a les Festes de la Llum i la Fira de l’Aixada del 2012. Foto: AjM

Manresa dóna el tret de sortida per als actes de les Festes de la Llum i la Fira de l'Aixada del 2012 amb la presentació dels dos cartells representatius dels programa d'actes tradicionals que celebrarà la ciutat el mes de febrer vinent amb l'objectiu de convertir Manresa en un gran aparador cultural i festiu.

L'acte de presentació de les imatges s'ha fet aquest migdia a les instal·lacions del centre d'interpretació del carrer del Balç i ha anat a càrrec el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet; la presidenta de l'Associació de la Misteriosa Llum, Maria Antònia Gorgas; la presidenta de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer i Altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès (AFABBS), Maria Rosa Riera; i del coordinador de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols.

Les Festes de la Llum se celebraran del 15 de febrer al 4 de març i l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer i Altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès és l'entitat administradora d'enguany. La Fira de l'Aixada tindrà lloc els dies 25 i 26 de febrer i està organitzada per l'Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de l'Associació Manresa de Festa.

L'Ajuntament ha editat 40.000 exemplars del programa conjunt, 38.000 dels quals es començaran a distribuir per les llars manresanes a partir del dia 9 de febrer.

El cartell de les Festes de Llum
El cartell de les Festes de la Llum recrea amb imatges els aspectes més importants de la tradició de la Llum com són el recorregut de la sèquia amb els horts plens de vida i la llum que surt de Montserrat i arriba al Carme. El cartell triat és el resultat del treball conjunt desenvolupat per part els usuaris de l'hospital de dia terapèutic de l'Hospital de Sant Andreu i dels usuaris dels grups de psicoestimulació de l'Associació de familiars d'Alzheimer i Altres Demències del Bages, Berguedà i Solsonès.

El cartell de les Festes de la Llum és el resultat d'un procés d'elaboració conjunt en què han col·laborat els usuaris de l'hospital de dia terapèutic de la Fundació Sociosanitària de Manresa (Hospital de Sant Andreu) i dels usuaris dels grups de psicoestimulació de l'Associació de familiars d'Alzheimer i altres demències del Bages, Berguedà i Solsonès.

Durant el procés d'elaboració, en primer lloc, es va demanar als dos col·lectius que expliquessin el que sabien del misteri de la llum a través de la lectura de diferents llibres. Posteriorment es van fer dibuixos tractant d'explicar algun aspecte del misteri de la llum, explicant el que significava. Els dibuixos van servir de base per crear dos cartells.

El primer cartell es va fer amb la tècnica d'escalfament a la cera. Aquest va ser un cartell simbòlic que mostra la foscor del temps sense aigua i com va desapareixent a mesura que arriba la llum, il·luminant-lo tot permeten que arribi l'aigua de la sèquia a la ciutat i als camps. El segon cartell es fer servir l'aquarel·la com a tècnica.

Entre tots dos cartells es va aconseguir el muntatge final fent servir els elements dels diferents dibuixos, i obtenint un croquis del que seria el cartell. Més tard, es van fer els fons amb les aquarel·les tenint en compte l'esbós. De tots els treballs es va triar el que havia agradat més. Posteriorment es van calcar els diferents dibuixos i es van perfilar.

El bisbe Galceran Sacosta i el carrer del Balç prenen protagonisme
La imatge representativa de la Fira de l'Aixada és la del bisbe Galceran Sacosta al carrer del Balç. Amb aquest cartell queden plasmats dos dels símbols importants del passat medieval manresà. Per una part, el bisbe, personatge central de la tradició de la llum, i per l'altra, el carrer del Balç, que ha estat recuperat recentment i que ha d'esdevenir un dels elements de referència del patrimoni històric de la ciutat. L'autora del cartell és Anna Martí, professora de l'Escola d'Art i membre l'Associació Manresa de Festa. La fotografia és obra de Genís Sáez.

Seguint la línia dels darrers anys, des de l'Associació Manresa de Festa i l'Ajuntament de Manresa és pretén que la imatge d e cada edició mostri aquells elements que formin part del passat medieval manresà i també aquells propis de la Fira de l'Aixada. Enguany s'ha optat pel recentment recuperat carrer del Balç que ha d'esdevenir uns dels elements de referència del patrimoni històric de la ciutat.

Sens dubte, els personatges centrals de la Fira de l'Aixada són el rei Pere III i el bisbe Galceran Sacosta. La tradició ha volgut que del seu enfrontament al S. XIV amb motiu de la construcció de la sèquia, en derivés la tradició del Misteri de la Llum que la nostra ciutat celebra cada any pel mes de febrer. Enguany s'ha optat per la figura del bisbe que, ubicat al carrer del Balç fiscalitza les iniciatives dels manresans en la seva lluita contra la fam i la pesta que en aquells moments afectaven tota Europa.

L'obra de teatre litúrgic el Misteri de la Llum es consolida
Per tercer any consecutiu i gràcies a l'èxit aconseguit en les dues primeres edicions, l'església del Carme tornarà a acollir la representació litúrgica el Misteri de la Llum dins els actes festius de les Festes de la Llum i la Fira de l'Aixada. L'obra, escrita per Antoni Fornells, amb creació i direcció musical de Manel Camp i Jordi Badia, es tornarà a representar els dies 20 de febrer a les 19.00 h., i els dies 25 i 26 a les 20.00 h.

El Misteri de la Llum és a grans trets una peça de teatre de nova creació que pretén apropar-se al llenguatge i la posada en escena, d'un drama litúrgic medieval. Està estructurada sobre "La misteriosa Llum" i té com a guió fonamental els "Goigs de la Llum", amb la composició musical pròpia, composta per Manel Camp.