Els municipis confien en els crèdits ICO per reduir el seu dèficit

ACN
18 de gener del 2012
El president de la FMC, Manuel Bustos, el de l'ACM, Miquel Buch, i Artur Mas.
El president de la FMC, Manuel Bustos, el de l'ACM, Miquel Buch, i Artur Mas. | Oriol Campuzano
El president de la FMC, Manuel Bustos, el de l'ACM, Miquel Buch, i Artur Mas. Foto: Oriol Campuzano

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l' Associació Catalana de Municipis (ACM) confien que els crèdits ICO que rebi la Generalitat redueixin el dèficit dels ajuntaments. Així ho han expressat aquest dimecres els presidents de les dues associacions, Manuel Bustos (PSC) i Miquel Buch (CiU), respectivament, en sortir de la primera reunió del Consell de Governs Locals amb el president de la Generalitat Artur Mas. Bustos ha expressat "una certa esperança", tot i que ha dit que Mas "no s'ha pogut comprometre ni ha posat calendari". Per la seva part, Buch ha confiat que "és probable" establir un calendari de pagament.

Després de la reunió d'aquest dimarts del consell territorial de política fiscal i financera i l'anunci d'una línia de crèdits ICO per a les comunitats, tant Bustos com Buch han confiat en què part d'aquests diners que pugui rebre Catalunya es destinin a reduir el dèficit amb els ajuntaments, ja que com ha dit el president de la FMC, la situació és "insostenible". Ambdós han reconegut, però, que de la reunió mantinguda amb Mas no han pogut extreure cap calendari concret ni compromís clar.

Segons el president de la FMC, durant la trobada les entitats han expressat la seva preocupació pel fet que el Govern "no està complint la seva responsabilitat" amb el pagament de les ajudes per a les escoles bressols o bé la llei de barris. Per la seva part, Buch ha assegurat que Mas "ha pres nota" i que "és possible que hi hagi algun fil directe amb el departament d'Economia per saber cap a on han d'anar les decisions que poden afectar el món local".

Implicació municipal en la llei de governs locals
Ambdós dirigents també han explicat que durant la trobada el Govern ha explicat que crearà "una comissió mixta", en la qual estiguin representants Generalitat i ajuntaments per tal de definir la futura llei de governs locals i la d'hisendes locals. El president de la FMC ha explicat que han traslladat la seva "incomoditat" pel fet que el Govern hagués creat una comissió d'experts amb baixa representació del món local i per això han celebrat la decisió en considerar que "no seria raonable que només els experts fossin constructors d'aquestes lleis". En la mateix línia, Buch ha qualificat de "satisfactòria" aquesta decisió perquè els ens locals podran participar en "l'òrgan decisori" de la norma.

Demanen una reunió per la llei de barris
D'altra banda, Buch ha explicat que han demanat una reunió entre el Govern i els ajuntaments afectats per tal "d'aclarir" quina és la situació i poder fer propostes. Des de l'ACM han traslladat al president que "comptin" amb les entitats muncipalistes perquè són els coneixedors de la realitat. Bustos per la seva part ha considerat que si els ajuntaments no reben la part corresponent al 2012 de la llei de barris la situació que es crearà serà de "difícil gestió" perquè hi ha obres que ja estan iniciades.