El Bages innova també en els microcrèdits

El Consell Comarcal del Bages ja ha rebut 5 projectes i una quarantena de consultes per a optar a la nova línia de microcrèdits d'interès zero de la que el Bages és pionera a nivell local

Redacció
28 de desembre del 2011
El conseller de Desenvolupament Comarcal, Víctor Marcos.
El conseller de Desenvolupament Comarcal, Víctor Marcos. | Catpress
El conseller de Desenvolupament Comarcal, Víctor Marcos. Foto: Catpress

Fins al 24 de gener hi ha temps per a què empreses o emprenedors de la comarca presentin els seus projectes per a optar a un microcrèdit dels que gestiona el Consell Comarcal del Bages a partir dels Pactes Territorials. Aquesta línia de crèdits al zero per cent d'interès és pionera en el mapa local català i pretén ajudar aquelles empreses ja constituïdes o per constituir que tenen un projecte interessant però que no troben vies de finançament bancari. Com recorda el conseller de desenvolupament comarcal, Víctor Marcos, en els pressupostos de l'estat de 2011 es va presentar una esmena per a dotar el Bages amb 6 milions d'euros per a la millora del teixit industrial i el canvi dels processos productius, "de 6 milions demanats, només en va arribar 1, però això ens ha permès obrir aquesta línia de microcrèdits que a banda de ser a interès zero, tampoc requereix més aval que el de la viabilitat tècnica i qualitativa del projecte".

La convocatòria de microcrèdits és oberta a tothom "però es valoraran en positiu els projectes relacionats amb TIC, innovació, eficiència energètica, energies renovables, o per una altra banda, els projectes de proximitat, les cooperatives o aquells que suposin contractació de personal". En total es destinen 300.000 euros a microcrèdits per a empreses noves constituïdes durant el 2011 o encara per constituir, i 300.000 més per a empreses de fins a 50 treballadors i que facturin menys de 10 milions l'any. Les primeres podran optar a un crèdit màxim de 20.000 euros per a un 75% del total de la inversió, i les segones, optaran a un crèdit màxim de 40.000 euros per a un 50% del total de la inversió.

Com assenyala Marcos "és important destacar que el tribunal de valoració d'aquests microcrèdits és totalment tècnic, amb personal dels ajuntaments de Manresa, Sant Joan i Sallent, Pimec, Diputació, Acc10, Cambra i, externament per a realitzar anàlisis de riscos, gent de la CECOT i la FUB". Els criteris de concessió seran totalment objectius i s'està treballant en l'elaboració d'un índex de valoracions per a què tothom que opti als microcrèdits tingui prou garanties d'equanimitat.

La intenció d'aquesta primera convocatòria és que el seu funcionament tingui continuïtat i a mesura que els impulsors dels projectes vagin tornant el capital –en un màxim de 4 anys- el Pacte Territorial del Bages pugui obrir una nova convocatòria amb els diners recuperats.

En aquests moments el Consell Comarcal del Bages ja ha rebut 5 projectes i una quarantena de consultes relacionades amb la gestió i concessió dels microcrèdits. Marcos espera que en el mes que falta s'aconsegueixi reunir "força propostes interessants que a banda d'ocupació aportin valor afegit al Bages".

Més informació