Mion i Sagrada Família: de llars d'avis a serveis de barri

L'Ajuntament de Manresa i l'Obra Social de CatalunyaCaixa signen un acord amb la participació de les entitat veïnals

Redacció
20 de desembre del 2011
Juan Porcel, Pere Fons, Valentí Junyent, Joan Calmet i Marina Hosta.
Juan Porcel, Pere Fons, Valentí Junyent, Joan Calmet i Marina Hosta. | AjM
Juan Porcel, Pere Fons, Valentí Junyent, Joan Calmet i Marina Hosta. Foto: AjM

Les llars d'avis de l'Obra Social de CatalunyaCaixa situades als barris de Mion-Puigberenguer i la Sagrada Família esdevindran equipaments de proximitat a partir del mes de gener. Aquests espais, actualment destinats a la gent gran, els podran utilitzar també altres col·lectius durant més hores al dia i per a activitats ben diverses.

L'Obra Social de CatalunyaCaixa i l'Ajuntament de Manresa han signat un acord mitjançant el qual el consistori es fa càrrec de la gestió dels locals durant quatre anys.

L'acord l'ha fet públic aquest avui l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, a les instal·lacions del local social de la Sagrada Família, al carrer Penedès. Ha estat acompanyat també pel regidor de Cultura i Barris de l'ajuntament, Joan Calmet; el director de Fundació Caixa Manresa, de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, Pere Fons; la presidenta de l'associació de veïns de la Sagrada Família, Marina Hosta; i el president de l'associació de veïns de la Mion-Puigberenguer, Joan Porcel.

Si bé el titular de la cessió és l'Ajuntament, es preveu que facin ús dels locals entitats dels diferents barris esmentats, en alguns casos de manera estable i en d'altres de forma esporàdica. Els tipus d'activitat previstes són de caràcter assistencial, cultural o social. L'acord també garanteix la continuïtat les activitats per a la gent gran que actualment s'hi duen a terme.

Esforç conjunt per optimitzar recursos
L'alcalde ha destacat que aquest acord "és un exemple de l'esforç conjunt entre la iniciativa pública i privada, perquè només "sumant esforços es poden aconseguir els objectius". Per a Junyent "davant les dificultats pressupostàries cal optimitzar els recursos i aquest conveni signat a tres parts rec ull l'essència de com s'ha d'actuar i que no seria possible si actuessin de forma individual".

El regidor Joan Calmet ha destacat la importància de dotar aquests dos espais "d'un ús social i un rendiment en el sentit ampli de la paraula". Ha afegit que, a partir d'ara, aquestes instal·lacions "en molt bon estat i netes de càrregues" veuran incrementada la seva utilització ja que estaran dedicades "a l'atenció de les persones i les persones grans" i que confiava "plenament en el treball que es farà des de les associacions de veïns" per dinamitzar l'ús dels espais.

Per la seva part, Pere Fons, ha destacat que els dos espais cedits estaven destinats "fonamentalment per a la gent gran i ara, a més a més hi haurà més activitats i més hores per arribar a m& eacute;s persones i col·lectius diferents", i ha recalcar que amb l'acord "no canvia res dels usos actuals, sinó que els millora i els amplia perquè arribin a més persones".

D'altra banda, tant Marina Hosta com Joan Porcel han destacat la "importància" d'aquest acord per a les activitats de les seves respectives associacions de veïns i una "gran millora" que potencia la feina que fins ara desenvolupen.

La presidenta de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família ha dit que la seva entitat es traslladarà de l'actual local per ocupar les noves instal·lacions. El president de la Mion-Puigberenguer ha afirmat que la seva associació farà el mateix i que aquest acord és "com si ens hagués tocar la loteria a l'avançada".

Porcel ha afegit un apunt hist&ogr ave;ric en recordar que les dues associacions de veïns beneficiades per aquest acord "són precisament les més antigues de Manresa i comarca". En aquesta línia, Marina Hosta ha recordat que el mateix nom del barri, Sagrada Família, prové del fet que l'antiga Caixa Manresa va finançar els primers blocs d'habitatges socials del barri, que es van batejar amb aquest nom perquè la Sagrada Família és la protectora de les caixes d'estalvi benèfiques.

Aportació de l'Obra Social de CatalunyaCaixa
A través de la Fundació Caixa Manresa, l'Obra Social aportarà 10.000€ anuals durant els propers quatre anys per fer front a les despeses de funcionament de l'immoble i garantir la finalitat cultural, assistencial i social d'aquests espais.

L'Ajuntament es farà càrrec de la gestió i les entitats aportaran activitats i suport a les tasques necessàries per a l'ús dels locals. La viabilitat de la proposta, per tant, és possible gràcies a la implicació de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, de l'Ajuntament de Manresa i les associacions de veïns.

Els locals objecte de la cessió funcionen actualment com a llars d'avis i han estat posats al dia recentment. Un està situat al carrer Callús, al barri de Mion-Puigberenguer. La planta baixa té 60 metres quadrats, a banda d'un espai porxat de més de 600 metres. La primera planta disposa de 280 m2, amb una rampa i espai exterior de 60 metres més. L'altre és al carrer Penedès, al barri de la Sagrada Família, i ocupa una superfície de 300 m2.

L'acord s'inscriu en la voluntat compartida d'entitats, Ajuntament de Manresa i Obra Social de CatalunyaCaixa de potenciar al màxim els espais gràcies a un esforç compartit, per tal d'assegurar el major nombre i diversitat d'activitats, així com una implicació intensa de més col·lectius.