MengemBages i MBici ja pedalen

Un vintena de participants de diferents edats van pedalar fins a l'ermita de Sant Crist del Guix

Redacció
18 de desembre del 2011
Membres de MBici i MengemBages davant del nou local estrenat aquest dissabte.
Membres de MBici i MengemBages davant del nou local estrenat aquest dissabte. | Mbici
Membres de MBici i MengemBages davant del nou local estrenat aquest dissabte. Foto: Mbici

La inauguració del local del carrer del Bruc 59 de Mengem Bages i MBICI van ser un èxit de públic. La programació d'actes es va estendre durant tot el dissabter 17. La una del migdia (coincidint amb l'arribada dels participants de la pedalada) i a les set de la tarda (en el moment de la xerrada) van ser els dos moments de més afluència de gent, el local va quedar petit. Els organitzadors calculen que durant tot el dia van poder passar-hi més de 250 persones que es van interessar per a les diferents activitats de les dues cooperatives.

A les deu del matí es va fer la primera obertura de la persiana i es va poder comprovar l'efecte visual del mural del dibuixant Pep Pérez que ocupa una part del mural a la persiana i una altra a la paret. A les onze un grup de persones es van familiaritzar amb el vocabulari de les parts d'una bicicleta, amb l'ajut de Joan Portell. A les dotze es van fer la pedalada amb sorpresa, es va descobrir un espai poc conegut: l'entorn de l'ermita de Sant Crist del Guix, al polígon dels Dolors. Els participants van circular per les carreteres de Cardona i Vic seguint l'operatiu de seguretat habitual d'MBICI. I a la una del migdia, Mengem Bages per oferir el primer tast de vermut.

Durant tota la tarda es va produir una circulació constant de persones que van visitar tan les instal·lacions de conservació de menjar com la flota de bicicletes i el taller de reparació. L'entrada de persones va ser més important en el moment de la xerrada informal i a peu dret que es va fer en la recepció del local. Xavier Prat, de Biciclot, va explicar l'assessorament que aquesta cooperativa ha fet a MBICI per fer les primeres passes. Marc Bernadich, economista de la FUB, va exposar la idoneïtat d'iniciatives cooperatives en el marc econòmic que vivim i Ramon Borràs (Mengem Bages) i Josep Tomàs (MBIC) van tancar l'acte resumint els projectes i agraint els ànims i els suports que han fet possible l'obertura d'aquest nou establiment.

D'aquesta manera, dues iniciatives cooperatives es posen a caminar juntes en un mateix local. Comparteixen objectius de sostenibilitat i funcionaran de manera complementària.

D'una banda, MengemBages és un punt de trobada entre pagesos de la comarca del Bages i els consumidors que prefereixen menjar aliments fets a prop de casa. Els clients compraran a través del web de MengemBages els aliments que els productors exposaran a través d'aquest canal. Es podrà comprar de forma individual (adreçada a domicilis) o bé col·lectiva. Grups de 10 o més consumidors es podran organitzar per compartir un punt de distribució. En aquests casos, el transport del menjar correrà a càrrec de l'organització.

L'oferta de MengemBages inclou aliments produïts de manera ecològica i de producció convencional.  Comprar aliments produïts a la mateixa comarca ja és, en si mateix, un primer pas de consum responsable amb el medi ambient perquè redueix la despesa de carburants pel transport, els tractaments dels aliments per suportar el transport i fomenta l'activitat agrícola al rodal de Manresa.

Per la seva banda, la feina d' MBICI és fer arribar els productes escollits als domicilis i punts col·lectius de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada en bicicleta o tricicle. A la resta de domicilis del Bages, els aliments arribaran a través de mitjans convencionals.

MBICI oferirà altres tipus de serveis amb bicicleta: guiatge turístic, activitats per a escoles, lloguer de bicicleta, aprenentatge de mecànica de bicicleta i venda de bicicletes elèctriques. La col·laboració entre les dues iniciatives també existirà en les activitats de guiatge turístic perquè les excursions també inclouran àpats i refrigeris organitzats per MengemBages. Aquestes excursions provocaran la divulgació del patrimoni cultural, arquitectònic, natural i gastronòmic del Bages.

MBICI introdueix un nou tipus d'activitat econòmica basada en considerar la bicicleta com un vehicle útil i pràctic de transport. La bicicleta és un vehicle àgil i ràpid per fer desplaçament a l'interior del casc urbà, redueix el consum energètic, la contaminació atmosfèrica, el col·lapse circulatori i no fa soroll.

El projecte compartit de MengemBages i MBICI es fonamenta en la promoció de la comarca: divulgant el coneixement del territori, activant l'economia productiva i també afavorint la seva sostenibilitat.