Memòria.cat treu a la llum set cartes inèdites de Pau Casals

Expressen l'esperança a tornar de l'exili, entre 1945 i 1948: "Cal que, quan anirem a casa, ens presentem de manera a no fer llàstima a ningú. Molts s'alegrarien de veure'ns vells i malmesos"

per Redacció, 7 de desembre de 2011 a les 09:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de desembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

A partir d'aquest dimecres es poden consultar a memoria.cat set cartes inèdites, dues targetes i una felicitació que el violoncel·lista Pau Casals va enviar al polític i industrial Jaume Creus.


De les set missives, tres són de 1945, dues de 1947 i dues més de 1948. Pau Casals hi reflecteix l'alegria per la victòria dels aliats a la Segona Guerra Mundial i l'esperança a poder retornar a Catalunya, compartida amb els exiliats: "La nostra alegria és gran –escrivia el maig de 1945 a Jaume Creus-. Ara, que aviat ens deixin tornar a casa. Suposo que a San Francisco s'ocupen de nosaltres. Si no fos així, quina decepció la nostra i quina injustícia". I el 1948 animava Jaume Creus amb aquestes paraules: "Que la seva salut sigui bona. Cal que, quan anirem a casa, ens presentem de manera a no fer llàstima a ningú. Molts s'alegrarien de veure'ns vells i malmesos".

Tanmateix, les potències aliades no farien res per treure Franco del poder i la decepció de Casals –efectivament- seria enorme: "...la pobra Catalunya nostra serà destrossada! Quina traïció, quina cosa! És el col·lapse de la meva vida!", manifestà al doctor Trueta en constatar l'actitud dels aliats. Molts catalans, entre ells el mateix Casals, no podrien tornar i moririen a l'exili. Jaume Creus, que s'havia exiliat també el 1939, va tornar el 1949.

Podeu veure les cartes, la corresponent transcripció i una selecció de les frases més significatives en aquest enllaç:
http://www.memoria.cat/creus.casals

Un fons que es publicarà progressivament
D'on han sorgit aquests documents? Memoria.cat va publicar el passat 13 d'octubre, cinc cartes inèdites de Lluís Companys i altra documentació que havia conservat Jaume Creus i Ventura. Arran d'aquest fet, Lluís Willaert, de Barcelona, es va posar en contacte amb nosaltres. Willaert, dentista de Jaume Creus, havia mantingut una estreta amistat amb ell i conservava documentació seva. Ens va lliurar diversos documents de Jaume Creus perquè els incorporéssim al web i els ingresséssim a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

La documentació aportada comprèn també cartes de Ventura Gassol, Joan Casanovas, Josep M. Batista i Roca, Joan Alavedra, Emili Granier Barrera i Josep Trueta. També n'hi ha de Josep Irla, Carme Ballester, Rovira i Virgili, Carles Cardó i Heribert Barrera. La documentació cedida conté una dotzena de fotografies de l'enterrament de Joan Casanovas, president del Parlament de Catalunya entre els anys 1933 i 1936, i dues fotografies de l'homenatge que es va tributar a Pompeu Fabra, a Prada de Conflent, el 1948.

 

Participació