«Tenim el mateix nombre de delictes però més violents»

La Regió Policial Central i l'Àrea Bàsica Policial del Bages compleixen deu anys

per ACN , 30 de novembre de 2011 a les 14:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Martínez Roma, durant l'entrevista amb l'ACN. Foto: Estefania Escolà

El cap de la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra, Joan Martínez Roma, ha assegurat que a la Catalunya Central "hi ha la mateixa quantitat de delictes" que fa uns anys però ha afirmat que són "més violents". Segons Roma, això és degut a que els delinqüents en la situació actual "tenen menys a perdre i més a guanyar" i "tenen la impressió que ja ho han perdut tot i, per tant, tant els hi fa utilitzar la violència". Roma ha explicat que el delicte més comú a la regió central són els que atempten contra el patrimoni. Martínez Roma, acompanyat del cap de l'Àrea Bàsica Policial del Bages, Josep Guillot, ha fet balanç a l'ACN dels deu anys de vida de la Regió Policial Central i de l'ABP Bages.


Martínez Roma ha explicat que a les comarques centrals "hi ha la mateixa quantitat de delictes que fa un temps i, fins i tot menys, però són amb més violència". El comissari creu que aquestes persones amb la situació actual "tenen menys a perdre i més a guanyar" i utilitzant la violència "creuen que poden obtenir més ràpid allò que volen". Martínez Roma ha volgut aclarir que aquest argument és una "opinió personal" i que "no està basada en fets provats".

Al Bages, Berguedà, Osona, Solsonès i Anoia els delictes més comuns són contra el patrimoni. Segons el comissari, tot i ser el tipus de delicte amb més volum a les comarques centrals en comparació amb la resta de Catalunya "l'índex de delictes està per sota la mitjana de Catalunya". A més, Martínez Roma ha explicat que aquest delicte pot ser que no causi ni alarma ni inseguretat a la resta de Catalunya però a la Catalunya Central, per les seves característiques poblacionals, és un delicte "que la gent el viu molt de prop i els causa inseguretat". Per això, el comissari destaca que davant la sensació d'inseguretat dels ciutadans "hi ha més necessitat que la policia faci accions de proximitat".

Agents de proximitat a les masies
Les comarques centrals han viscut els darrers mesos alguns episodis de robatoris a masies aïllades del territori. Un dels casos que ha tingut més ressò és el que va passar el mes d'octubre a Santa Maria d'Oló en què quatre encaputxats van assaltar violentament una masia i van lligar i torturar el propietari de la casa, un pagès de 66 anys.

Malgrat que Martínez Roma ha afirmat que els delictes a les masies "no han augmentat", sí que ha constatat que els Mossos presten una especial atenció a aquestes zones i compten amb un dispositiu de policia de proximitat rural que vetllen per la seguretat dels habitants de les masies. Segons el comissari, a la Catalunya Central hi ha "al voltant de 8.000 masies" i per això "és molt important que treballem en aquest àmbit".

Segons Martínez Roma, les característiques de les masies de la regió central són diferents a les de la resta del territori català, ja que aquí "la majoria estan habitades, ja sigui pels propietaris o pels masovers". A més, segons el comissari els habitants de les cases de pagès "no tenen una mitjana d'edat tant elevada com altres territoris del país" i això fa que els índexs de robatoris "siguin menors".

Especial atenció a la C-55 i l'Eix Transversal
Martínez Roma ha explicat que les carreteres que més els preocupen de la Catalunya Central són l'Eix Transversal i la C-55. Segons el comissari, les obres de desdoblament de l'Eix fan que hi hagi unes "condicions de risc més elevades" malgrat que "no ha augmentat l'accidentalitat". A més, Martínez Roma ha remarcat que els "preocupa molt" la C-55, "una via fonamental per la regió". El comissari ha explicat que en aquestes dues vies han augmentat el nombre de controls per "intentar evitar que hi hagi més accidents".

Respecte la reclamació de la C-55 que fa temps que fan diversos col·lectius de Manresa, Martínez Roma ha afirmat que no li correspon a ell dir si la via s'ha de desdoblar o no però ha manifestat que les carreteres que estan desdoblades "ens ajuden molt a disminuir l'accidentalitat".

Sensibilitat especial a l'Alta Anoia, el Moianès i el Lluçanès
Hi ha alguns territoris de la Catalunya Central que històricament han demanat la instal·lació d'una comissaria dels Mossos d'Esquadra com ara la zona de l'Alta Anoia, el Moianès (inclou deu municipis del Bages) o el Lluçanès (inclou onze municipis d'Osona, un del Berguedà i un del Bages). Martínez Roma ha assegurat que en aquestes zones es dóna un servei "molt acurat" i que s'hi té una "especial sensibilitat". Segons el comissari, "mai no els deixarem sense servei, independentment de si obrim una comissaria o no".

Josep Guillot: "Tenim l'agenda plena de sol·licituds de les escoles"
El cap de l'Àrea Bàsica del Bages, Josep Guillot, ha explicat que en deu anys ha canviat el concepte de policia i, si bé abans era "impensable" que un agent entrés a les escoles per fer formació, ara "tenim l'agenda plena de sol·licituds de les escoles". Segons Guillot, el ventall d'accions policials és cada cop més gran i la societat demana "més presència policial per la tranquil·litat que ofereix tenir la policia a prop". Així, Guillot ha explicat que el concepte de policia "va més enllà de solucionar problemes i detenir infractors".

 

Arxivat a:
Societat, mossos
Participació