Navàs honora el mestre republicà Juan Teruel

L'escriptor i professor emèrit de la Universitat de Girona, Salomó Marquès, ha conclòs "avui Navàs ha fet un gest que honora el poble"

Sadurní Rovira
26 de novembre del 2011
La neta del mestre descobreix una placa en record de Juan Teruel.
La neta del mestre descobreix una placa en record de Juan Teruel. | Sadurní Rovira
La neta del mestre descobreix una placa en record de Juan Teruel. Foto: Sadurní Rovira

Navàs reconeix la tasca del mestre Republicà Juan Teruel. La façana de la que fou escola de la Cooperativa obrera La Fraternitat, durant el temps de la Republica, i avui acull l'actual institut de secundària i l'escola de música ja llueix des d'aquest dissabte una placa en record del que fou el seu mestre Juan Teruel Munuera que va patir la persecució i exili durant la dècada dels anys 30.

A les 12 del migdia, i amb la interpretació, a trompeta, de l'"Himno de Riego", tal com s'obrien en aquells temps les classes, un centenar de persones han participat en un homenatge que durant anys és demanava per part d'una bona colla d'exalumnes supervivents. D'aquesta manera es feia justícia després de 72 anys de silenci i oblit públic, d'un home que va crear a Navàs una escola moderna i modèlica.

L'acte ha començat amb la projecció d'un vídeo on es mostrava una trobada entre el mestre Teruel i els exalumnes que es va fer a Nerja el 15 de maig del 1989. Tot seguit l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, s'ha felicitat de l'acte i ha llegit una carta rebuda de Claudi Plans, ex alcalde de Navàs (CiU) que va aconseguir que Teruel quan tenia 97 anys li reconeguessin els anys treballats durant la República i així poder cobrar la jubilació. La néta del mestre Marta Hidalgo també ha agraït el reconeixement, mentre que l'escriptor i professor emèrit de la Universitat de Girona, Salomó Marquès, ha fet una ràpida repassada històrica sobre els mestres d'aquella època afegint "avui Navàs ha fet un gest que honora el poble". Un emocionat exalumne, Josep Obradors, ha recordat diverses vivències per acabar llegint una carta pòstuma que va rebre quan l'any 1995 va morir Juan Teruel a l'edat de 101 anys a Caracas.