Castellnou inaugura el nou Museu dels Maquis

Divendres va tenir lloc una serrada sobre la repressió franquista a Catalunya

Redacció
26 de novembre del 2011
President i expresident de la Diputació de Barcelona, amb alcalde i regidors de Castellnou de Bages.
President i expresident de la Diputació de Barcelona, amb alcalde i regidors de Castellnou de Bages. | Joan Roca/DdeB
President i expresident de la Diputació de Barcelona, amb alcalde i regidors de Castellnou de Bages. Foto: Joan Roca/DdeB

El divendres 25 es va realitzar la conferència sobre la repressió franquista a Catalunya realitzada per l'entitat Castellnou de Bages Decideix i a càrrec de l'historiador Josep Alert i del regidor del municipi Joan Albert Pons.

Dissabte s'ha posat en marxa el projecte de Territori Maquis del Memorial Democràtic que aposta per recuperar la història i promoure un itinerari turístic per promoure l'economia del territori del Bages i el Berguedà. El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha presidit l'acte d'inauguració del Museu dels Maquis de Castellnou de Bages, acompanyat de l'alcalde del municipi bagenc, Francesc Martínez, del president del Consorci Turístic del Cardener, Albert Miralda, i de la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado.

L'acte s'ha iniciat amb el descobriment d'una placa i el tall de la cinta inaugural. Tot seguit, les autoritats han fet una visita guiada a tot l'edifici i han pogut veure l'audiovisual on s'expliquen els fets més rellevants del context històric a partir de la vida del darrer maqui català, Ramon Vila i Capdevila, conegut popularment com a "Caracremada".

El Museu dels Maquis de Castellnou és un espai per recordar la història d'aquests grups armats que van néixer després de la Guerra Civil per oposar-se a la institucionalització del règim franquista.

L'equipament, que té una superfície de 48 metres quadrats, està dividit en tres àmbits diferents: actuar, refugiar-se i fugir. Està ubicat molt a prop de la tomba d'en "Caracremada", que va ser assassinat l'any 1963 a la Creu de Perelló, al municipi de Castellnou de Bages.

El museu s'integra dins la Xarxa d'espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i amplia l'oferta de turisme cultural del territori del Cardener. L'actuació ha estat possible gràcies a una aportació del Memorial Democràtic i de la Diputació de Barcelona.

Durant l'acte d'inauguració, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha destacat el fet que aquest projecte museogràfic "s'integri en un projecte més ambiciós de recuperació històrica i promoció de la comarca". I ha afegit que, "combina la consciència de la importància de ser fidels amb la història del país amb la voluntat de reconèixer i aprofitar els valors del territori per promoure iniciatives que estimulin econòmicament, com és el cas del turisme cultural i de proximitat".

Salvador Esteve també ha inaugurat la Sala de Plens municipal, que s'ha traslladat a la nova ubicació del recinte de l'església de Sant Andreu de Bages, on hi ha el Museu.