Esteve inaugurarà el Museu dels Maquis

L'acte tindrà lloc dissabte a les 10 del matí, amb el descobriment d'una placa i el tall de la cinta inaugural

Redacció
24 de novembre del 2011
Al cementiri de Castellnou hi ha enterrades les despulles de l'últim maqui català, en Caracremada.
Al cementiri de Castellnou hi ha enterrades les despulles de l'últim maqui català, en Caracremada. | Estefania Escolà
Al cementiri de Castellnou hi ha enterrades les despulles de l'últim maqui català, en Caracremada. Foto: Estefania Escolà

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, presidirà aquest dissabte 26 de novembre l'acte d'inauguració del Museu dels Maquis de Castellnou de Bages, acompanyat de l'alcalde del municipi bagenc, Francesc Martínez, del president del Consorci Turístic del Cardener, Albert Miralda, i de la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Adriana Delgado.

L'acte tindrà lloc a les 10.00 h, amb el descobriment d'una placa i el tall de la cinta inaugural. Tot seguit, les autoritats faran una visita al museu que inclou el passi d'un audiovisual. Cap a les 10.30 h es traslladaran a la Sala de Plens de l'Ajuntament, on el president de la Diputació de Barcelona signarà al Llibre d'Honor.

El Museu dels Maquis de Castellnou és un espai per recordar la història d'aquests grups armats que van néixer després de la Guerra Civil per oposar-se a la institucionalització del règim franquista.

L'equipament, que té una superfície de 48 metres quadrats, està dividit en tres àmbits diferents: actuar, refugiar-se i fugir. Està ubicat molt a prop de la tomba del darrer maqui català, Ramon Vila Capdevila, conegut popularment com a "Caracremada" i que va ser assassinat l'any 1963 a la Creu de Perelló, al municipi de Castellnou de Bages.

El museu s'integra dins la Xarxa d'espais de Memòria del Memorial Democràtic i amplia l'oferta de turisme cultural del territori del Cardener. L'actuació ha estat possible gràcies a una aportació del Memorial Democràtic i de la Diputació de Barcelona.