Castellnou obre un espai per a la memòria dels maquis

Les restes mortals d'en "Caracremada" reposen al cementiri del municipi

ACN/Estefania Escolà
23 de novembre del 2011
576_13220441476453330
576_13220441476453330 | Estefania Escolà
El museu explica la història dels maquis a Catalunya. Foto: Estefania Escolà

Castellnou de Bages inaugurarà aquest dissabte el Museu dels Maquis, un espai on es recorda la història d'aquests grups armats que van néixer després de la Guerra Civil per oposar-se a la institucionalització del règim franquista. El museu s'ubica prop d'on descansen les despulles del darrer maqui català, Ramon Vila Capdevila, conegut popularment com a "Caracremada" i que va ser assassinat a la Creu de Perelló, al municipi de Castellnou. El museu, que té una superfície de 48 metres quadrats, està dividit en tres àmbits diferents: "actuar, refugiar-se i fugir". L'alcalde de Castellnou, Francesc Martínez, ha explicat a l'ACN que l'objectiu és que el museu es converteixi en un pol d'atracció turística.

El petit museu de Castellnou de Bages ha incorporat nous elements que amplien els continguts de l'espai expositiu i expliquen la figura i la vida del maqui Ramon Vila Capdevila. El nou espai dóna a conèixer com actuaven els maquis, on es refugiaven i de quina manera fugien cap a França. A més, pretén retre homenatge als membres d'aquest moviment combatent.

El terra del museu està cobert per un plànol on es poden veure els camins de fugida i contraban, les zones on es van dur a terme les principals accions protagonitzades pels maquis, com sabotatges i atemptats, i els llocs que feien servir per refugiar-se, especialment a les comarques del Bages i el Berguedà.

El protagonisme de la sala se centra en l'objecte més apreciat: les botes que duia en Caracremada el dia que va ser assassinat. De fet, el museu ja les ha custodiat durant més de 40 anys. A banda, al final de la sala es projecta sobre la paret un audiovisual que amplia els continguts dels maquis i que explica els fets més rellevants del context històric, a partir de la vida d'en Caracremada, un dels maquis més cèlebres.

"Caracremada", l'últim maqui català
L'alcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez, ha explicat que Ramon Vila Capdevila, "va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement del medi geogràfic". Tot plegat li va permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim franquista. Nascut a Peguera (Berguedà) l'any 1908, va morir assassinat l'any 1963 en una emboscada prop de la masia de la Creu del Perelló, entre els termes municipals de Castellnou de Bages i Balsareny (Bages). Martínez ha explicat que en "Caracremada" va ser enterrat a l'exterior del cementiri de Castellnou, "sense cap creu ni cap referència, i oblidat entre les fulles".

Ara, la nova mostra pretén dignificar la seva figura i la de tots els maquis. Tot i això, Martínez ha alertat que cal ser molt "curós" perquè "hi ha molta gent que va patir els efectes d'aquest moviment anarquista". "Cal ser molt respectuosos amb la memòria històrica tant per una banda com per una altra. Encara hi ha molta gent viva que va patir les conseqüències del moviment maqui", ha apuntat.

La nova mostra s'integra dins la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic i ampliarà l'oferta de turisme cultural del territori del Cardener. L'actuació ha estat possible gràcies a una aportació del Memorial Democràtic i de la Diputació de Barcelona.

La inauguració del nou espai es farà aquest dissabte a partir de les deu del matí. Després de l'acte, tindrà lloc una jornada de divulgació de la història dels maquis on hi participaran, entre d'altres, l'historiador Ferran Sánchez i el president de l'Amical de Catalunya d'antics guerrillers espanyols a França i secretari de l'Associació catalana d'expresos polítics, Lluís Martí. L'espai estarà obert durant els caps de setmana i qualsevol dia si es concerta prèviament la visita.