La Capella de Música clou els actes del seu 400 aniversari

Glòria Ballús i Ignasi Torras han fet una aproximació als 400 anys d'història de la Capella

per David Garriga , 19 de novembre de 2011 a les 12:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Glòria Ballús i Ignasi Torras durant la seva intervenció. Foto: David Garriga

Aquest divendres l'Auditori de la Fundació CatalunyaCaixa ha viscut el tancament del cicle de concerts i conferencies que han ocupat aquest darrer any amb motiu de la celebració dels 400 anys d'història de la Capella de Música de la Seu de Manresa. L'acte ha començat amb unes paraules de la seva presidenta, Carme Alarcón, donant les gracies als assistents i informant que ella i la directora, Mireia Subirana, havien anat a TV3 a gravar un programa de "Signes del Temps" que es passarà diumenge 4 de desembre a les 10 del matí, i que el dijous els Amics de la Seu, que celebren el seu 40è aniversari, havien presentat en el ple de l'Ajuntament de Manresa la proposta d'entrega de la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural a la Capella de Música de la Seu.


La conferencia de cloenda ha comptat amb la musicòloga Gloria Ballús i el mestre de la Capella entre 1966 i 1997, Ignasi Torras. Ballús ha repassat la història d'aquests 400 darrers anys des d'una òptica musical, situant els antecedents existents a Roma o a Barcelona abans de 1611 quan Manresa va veure néixer la Capella. L'ocasió ha permès escoltar dues peces, una de les quals els Goigs de la Llum (només orgue) que han fet emocionar el mestre.

Per altre banda, Torras ha explicat l'historia de l'últim segle. El difícil encaix en ocasions del fet català també a nivell de música de capella, la guerra que va malmetre la basílica o com a la postguerra ell mateix passava els papers de l'orgue, amb 9 anys, en els concerts que es feien després de missa a la part del darrere de la basílica. Les dues intervencions han tingut el suport visual d'imatges de l'època de les quals es parlava en aquell moment.

La celebració dels 400 anys ja s'ha tancat, només ho prolonga la demanda de la Medalla al Mèrit Cultural que és previst que s'entregui per les Festes de la Llum.

El públic gairebé omplia l'Auditori de la Fundació CatalunyaCaixa. Foto: David Garriga

 

Participació