Salvem Callús presenta les al·legacions contra l'abocador

Salvem Callús espera que l'Ajuntament de Callús també presentarà les seves al·legacions

Redacció
11 de novembre del 2011
Membres de Salvem Callús davant de l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages.
Membres de Salvem Callús davant de l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages. | Salvem Callús
Membres de Salvem Callús davant de l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages. Foto: Salvem Callús

Aquest matí de divendres, diversos representants de la plataforma Salvem Callús han registrat a l'Ajuntament de Sant Mateu de Bages les al·legacions contra el projecte d'abocador de residus urbans a l'indret anomenat la Vinya del Tot (dins el terme de Sant Mateu de Bages, però en una zona limítrofa amb el de Callús).

Aquestes al·legacions són fruit d'un procés de debat, que va néixer a l'assemblea de la plataforma (el dia 10 d'octubre), que ha continuat en les diverses reunions de la junta i que ha estat enriquit i perfeccionat gràcies a l'assessorament d'experts en qüestions jurídiques, tècniques i ambientals.

Sintèticament, les al·legacions presentades per Salvem Callús fan referència als aspectes següents:

  • Nom i funció del projecte enganyosos. Amb la denominació "Restauració d'activitat extractiva d'argila, mitjançant el rebliment amb bales de materials adequats" es pretén fer veure que s'hi acomplirà una activitat restauradora i beneficiosa per al paisatge, per bé que en realitat s'hi farà negoci amb el dipòsit de bales d'escombraries procedents de contenidors urbans.
  • Perill de contaminació. L'abocament o dipòsit de residus en aquest indret pot causar la contaminació tant dels aqüífers de Callús com del riu Cardener, ja castigat pel col·lector de salmorres i runam salí de les mines de Súria.
  • Vulneració dels principis de proximitat i autosuficiència. Les escombraries que s'hi abocaran no procediran del nostre entorn, sinó de l'àrea metropolitana de Barcelona. Els criteris bàsics de sostenibilitat ecològica assenyalen que els residus s'han de tractar a prop del punt on es generen.
  • Problemes derivats de la proximitat dels nuclis habitats. El nucli dels Manxons és a 1,37 km de l'indret escollit i la plaça de l'Ajuntament de Callús, a 2,01 km. El projecte no preveu com evitar la pudor, un problema especialment greu en aquesta mena d'instal·lacions, com s'ha pogut comprovar a l'abocador Elena, de Cerdanyola.
  • Problemes de mobilitat. No s'explica com s'evitarà el trànsit de camions pel nucli urbà (una vintena cada dia) ni, consegüentment, les molèsties i perills derivats, especialment la seguretat viària, el soroll i la pudor.
  • Manca de transparència. Les al·legacions fan al·lusió a l'escassetat d'informació que han ofert els ajuntament de Sant Mateu i Callús a la població, i també als lligams familiars i polítics entre el propietari del terreny, el batlle de Sant Mateu i els empresaris que promouen el projecte.
  • Falta de control. El projecte no preveu cap mena de control de les bales en el futur, més enllà dels sis anys d'activitat.

Salvem Callús espera que l'Ajuntament de Callús –d'acord amb el compromís adquirit al ple municipal de dilluns, dia 7 de novembre– també presentarà les seves al·legacions.