20 anys de la mort de l'escriptora Montserrat Roig

L'escriptora, que va morir amb només 45 anys, va recollir el testimoni de Joaquim Amat-Piniella i Jacint Carrió en el seu llibre "Els catalans als camps nazis"

Redacció
09 de novembre del 2011
576_1263462788Roig_i_Carri
576_1263462788Roig_i_Carri
Montserrat Roig amb Jacint Carrió, en una foto de 1977 a la sala d'arr Xipell. Foto: Memòria.cat

Aquest dijous dia 10 de novembre farà 20 anys que va morir l'escriptora Montserrat Roig. Només tenia 45 anys.

Montserrat Roig i Fransitorra va destacar per la seva obra literària amb la que va publicar una dotzena de títols i va guanyar els premis Víctor Català -1971- el Sant Jordi de novel·la -1976, i periodística amb la que va mostrar el seu compromís amb el feminisme i la recuperació de la memòria històrica. És en la conjugació dels dos camps de l'escriptura quan el 1977 publica "Els catalans als camps nazis", obra que la vincula directament amb els manresans Joaquim Amat-Piniella i Jacint Carrió.

Un apartat especial del web de Joaquim Amat-Piniella de Memòria.cat està dedicat a la relació d'afecte i admiració mutus que van tenir els dos escriptors. Hi podeu llegir l'entrevista que Montserrat Roig va fer a l'escriptor manresà, les cartes que es van escriure i podeu escoltar la veu de Montserrat Roig parlant d'Amat-Piniella, de K.L. Reich i dels camps d'extermini nazis:

http://goo.gl/6DauC

Un altre manresà, i també supervivent de Mauthausen, Jacint Carrió i Vilaseca, va establir una ferma amistat amb Montserrat Roig. En aquest enllaç podeu veure la correspondència que van mantenir:

http://goo.gl/7SZ4E


Montserrat Roig va recollir el testimoni de l'estada als camps dels dos manresans en el llibre Els catalans als camps nazis. Al pròleg, hi va escriure que deu l'existència del llibre “a Amat-Piniella, al seu encoratjament, al seu relat, a la seva vida...".