El ple s'aplica una eutanàsia passiva amb el cas Pericas

En un gest sense precedents l'alcalde sol·licita no votar la reprovació del regidor de PxC que havia fet broma amb la mort d'un jove magribí després d'estar un mes en coma, i tots els grups del ple cedeixen

Pere Fontanals
21 d'octubre del 2011
Ple de l'Ajuntament de Manresa.
Ple de l'Ajuntament de Manresa. | Àlex Gómez Ribera
Ple de l'Ajuntament de Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera

Com qui té una infecció i no es medica, com qui veu una esquerda a casa i no hi posa remei. Aquest dijous a la nit, després de més de cinc hores de ple, l'Ajuntament de Manresa ha deixat passar l'oportunitat de mostrar a tot el país quin és l'autèntic i cru ideari de PxC. A banda dels mitjans locals, habituals en les sessions plenàries, ni TV3 ni l'Agència Catalana de Notícies han pogut recollir el testimoni de la reprovació del consistori al regidor xenòfob de PxC, Alberto Pericas, després que públicament fes comentaris burlescs i vexatoris cap a Mustapha el Marrakchi que va morir un mes després que s'intentés suïcidar estant detingut en un box penitenciari de l'hospital Sant Joan de Déu.

En un ple que havia començat puntual a les 7 del vespre i quan ja arribava la mitjanit, el regidor del PSC, José Luís Irujo, defensava l'última moció de la sessió que tractava sobre la reprovació d'Alberto Pericas per aquest lamentable episodi racista. Irujo recordava que la millor manera d'enfrontar-se a aquest ideari era denunciant-lo les vegades que calgués de la mateixa manera que anys enrere es feien comentaris sobre les dones maltractades i a base de denunciar aquestes actituds s'havia acabat amb ells.

Un cop el regidor ha acabat la seva intervenció, l'alcalde Valentí Junyent, ha decidit aplicar anestèsia al malalt i deixar que la malaltia creixi sol·licitant al grup socialista que deixés la proposició sobre la taula i que ni es debatís ni es votés. Després de les corresponents consultes tècniques i "per lleialtat" a la presidència del plenari cap grup del consistori no ha dit res i s'ha passat a les preguntes finals com qui sent passar una papallona. Les rialles a les banquetes dels dos regidors de PxC era l'únic que s'ha deixat notar.

La petició de presidència s'ha fonamentat en el desig de no donar més publicitat a la formació xenòfoba després de l'episodi que ha viscut Manresa aquest passat dilluns amb el judici al líder de la formació Josep Anglada. Ignorar, silenciar, menystenir a PxC és no confiar en la intel·ligència de l'electorat i negar-los elements per decidir el seu vot en conseqüència a uns plantejaments, a un ideari i a una forma de fer. És deixar morir el malalt per desatenció.