ERC diu a Moià que pot presentar un contenciós contra l'Estat

Consideren que l'Estat ha incomplert dos principis "bàsics" en l'elaboració dels pressupostos: la transparència i l'eficàcia en el tema de les bestretes dels ajuntaments de 2008 i 2009

per ACN/Estefania Escolà, 14 d'octubre de 2011 a les 14:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Oriol Junqueras a Moià, al costat de l'alcalde Dionís Guiteras. Foto: Estefania Escolà

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha anunciat que el partit està estudiant la possibilitat de presentar un contenciós administratiu contra l'Estat perquè no retingui els diners que reclama als ajuntaments i que corresponen a les bestretes del 2008 i el 2009. El partit tem que l'Estat es pugui quedar aquests diners en les properes bestretes. Junqueras ha acusat l'executiu del PSOE d'equivocar-se "expressament per minimitzar el seu dèficit i maximitzar els ingressos". En aquest sentit, ha assegurat que ha incomplert dos principis "bàsics" en l'elaboració dels pressupostos: la transparència i l'eficàcia. Junqueras ho ha dit a Moià, el primer municipi en declarar-se en fallida tècnica.


L'alcalde de la ciutat més gran en mans d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha reunit amb 26 homòlegs més del seu partit per analitzar la situació econòmica dels ajuntaments. Segons Junqueras, la situació financera de molts consistoris catalans és "insostenible" i ha assegurat que un dels principals problemes és que han assumit el cost de competències que no els corresponen i que haurien de finançar la Generalitat o l'Estat.

En aquest sentit, Junqueras ha dit que un 26% dels pressupostos dels ajuntaments estan destinats a despeses de serveis que no els hi corresponen, però que "el buit d'altres administracions obliga als consistoris a oferir-los. El president d'ERC ha assegurat que "l'Estat espanyol tendeix a centrifugar el seu dèficit en contra de les administracions locals".

Per aquest motiu, Junqueras ha anunciat que el seu partit està estudiant la possibilitat de presentar un contenciós administratiu contra l'Estat si reté els diners que reclama i que corresponen a les bestretes del 2008 i 2009. ERC tem que l'estat espanyol decideixi retenir aquests diners en les properes bestretes que ha de donar als consistoris catalans.

En el cas de Sant Vicenç dels Horts, l'Estat reclama al seu Ajuntament 462.000 euros que li va avançar al 2009, en base a unes previsions d'ingressos que van resultar molt més elevades que els que hi va haver realment. Junqueras ha acusat l l'executiu del PSOE "d'errar expressament per minimitzar la seva previsió de dèficit i maximitzar els ingressos". Segons Junqueras, l'Estat va "incomplir" dos principis "bàsics" en l'elaboració dels pressupostos: el de la transparència i l'eficàcia.

"Moià tira endavant gràcies a la implicació dels ciutadans"
L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha assegurat que el municipi "tira endavant" gràcies a la implicació dels ciutadans que no han dubtat en ajudar i compartir. En aquest sentit, Guiteras ha assegurat que el municipi ha hagut de canviar "el model de mesurar i valorar els serveis i s'han hagut de buscar formules per maximitzar els recursos".

L'Ajuntament de Moià va ser el primer en declarar-se en fallida tècnica el passat mes de juliol en no trobar finançament per l'alt deure acumulat, estimat en uns 25,5 milions d'euros. L'endeutament arribava al 400%, mentre que el màxim per poder endeutar-se una institució és del 75%.

 

Participació