Memoria.cat mostra 5 cartes inèdites de Lluís Companys

Les cartes van ser escrites a l'industrial i polític Jaume Creus quan tots dos estaven empresonats pels Fets del Sis d'Octubre de 1934

per Redacció, 13 d'octubre de 2011 a les 09:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una de les cartes inèdites, fins ara, de Lluís Companys a Jaume Creus. Foto: Memòria.cat

El web de l'Associació Memòria i Història de Manresa (memoria.cat) fa sortir a la llum cinc cartes inèdites del president Lluís Companys i sis missives, també inèdites, d'Enric Pérez Farràs. Les cartes van ser escrites a l'industrial i polític Jaume Creus quan tots dos estaven empresonats pels Fets del Sis d'Octubre de 1934. També s'han recuperat dues epístoles de Josep Dencàs, dues de Pere Foix, una de Frederic Escofet, una de Manuel Carrasco i Formiguera i una de Josep Canudas.
 


Aquestes cartes formen part de 29 carpetes de documents que el drapaire Gabriel Domínguez López, del barri de Gràcia, va trobar fa anys en un pis de Barcelona i que han estat facilitades a l'Associació per Ignasi Mas i Santacreu. Les 29 carpetes salvades de l'oblit estan classificades entre les lletres "C" i "F". De la resta de carpetes no se'n sap res. Tota la documentació ha estat lliurada a l'Arxiu Comarcal del Bages pel seu ingrés posterior a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

El destinatari d'aquestes cartes va ser l'industrial i polític Jaume Creus i Ventura, natural de Molins de Rei i domiciliat a Barcelona, home d'Estat Català i d'Esquerra Republicana de Catalunya, íntim amic dels presidents Macià i Companys. També s'han recuperat cartes de Manuel Carrasco i Formiguera, Josep Dencàs, Pere Foix, Frederic Escofet i Josep Canudes, com també còpies de cartes que Jaume Creus va enviar a Lluís Companys (10), Enric Pérez Farràs (3), Joan Casanovas (5), Josep M. Espanya (2) i Ventura Gassol (1), una correspondència que evidencia l'amistat que Jaume Creus tenia amb personalitats molt destacades de la vida política de l'etapa republicana.
 


Es pot consultar tota la documentació al web: http://www.memoria.cat/creus

 

Participació