Els partits es plantegen ignorar les mocions de PxC

Pere Fontanals
10 d'octubre del 2011
Alberto Pericas i Sebastià Llort, regidors de PxC a l'Ajuntament dde Manresa.
Alberto Pericas i Sebastià Llort, regidors de PxC a l'Ajuntament dde Manresa. | Àlex Gómez Ribera
Alberto Pericas i Sebastià Llort, regidors de PxC a l'Ajuntament dde Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera

Els portaveus dels Grups Municipals de Manresa es podrien plantejar no intervenir en les proposicions que presenti Plataforma x Catalunya als plens de l'Ajuntament de Manresa arran dels comentaris que el president del Grup Municipal d'aquesta formació, Alberto Pericas, va fer en el seu perfil de facebook fent broma de la mort del marroquí que va morir la setmana passada després d'intentar suïcidar-se en un box penitenciari de Sant Joan de Déu el passat 31 d'agost mentre estava detingut pels Mossos.

Com avançava Manresainfo.cat aquest diumenge i reproduïen les principals capçaleres digitals i emissores de ràdio del país, Pericas va titllar la mort de Mustapha el Marrakchi, entre altres coses, com d'una "despesa menys per a l'erari públic" en un fil del Facebook que s'allargava amb altres comentaris d'alt contingut racista. Aquest fet arriba quan encara està fresca en la ment de tothom la intervenció en el passat ple de setembre del portaveu del mateix grup, Sebastià Llort, en que s'encarava amb la representant d'origen marroquí d'una entitat que havia demanat intervenir en el ple per a defensar el seu dret a vot.

Un tedi que podria vertebrar una resposta dels grups de l'Ajuntament
Malgrat que a cap dels portaveus dels altres Grups Municipals de l'Ajuntament de Manresa hagin sorprès els comentaris de Pericas al Facebook, el tedi es comença a instaurar entre els representants polítics de la ciutat i podria acabar amb accions de caire pràctic per intentar minimitzar la cobertura que puguin tenir les intervencions de la formació xenòfoba en el ple.

Així, de cara a la Junta de Portaveus que s'ha de celebrar el proper 19 d'octubre, Pere Culell, d'ERC, plantejarà als altres grups deixar sola PxC quan presenti proposicions a ple, sense que hi hagi torn de rèplica i passant directament a la votació. Toni Llobet, de CiU, s'ha mostrat conforme a buscar una manera que "els disbarats" de PxC tinguin el mínim de cobertura possible i ha recordat que la seva formació ja havia fet una proposta similar. Llobet demana de cal "treballar amb intel·ligència" per a què la ciutadania conegui el tarannà de cada grup sense dubtes. El portaveu de CiU també demana a tots els agents, no només els polítics, que calibrin si no és contraproduent informar tant de les maniobres de PxC. Amb tot, Llobet ha volgut donar un missatge tranquil·litzador afirmant que a Manresa "encara som a temps" d'evitar que passi com a altres punts del país on PxC ha crescut moltíssim. "Per a fer això" cal treballar amb "transparència i serenitat".

Per la seva part, el GM del PSC a l'Ajuntament de Manresa ha emès un comunicat en que manifesta que "votarà en contra de totes les mocions i proposicions" que presenti PxC al ple, alhora que es plantegen altres accions de protesta i rebuig durant la intervenció dels seus dos regidors. El portaveu del GM del PP, Xavier Javaloyes, ha manifestat la seva decepció per aquestes paraules, que les ha titllat d'odi. Javaloyes ha volgut distingir entre tenir diferents criteris a l'hora d'aplicar polítiques davant del fenomen migratori i una altra és mostrar-se cofoi davant de la desgràcia d'una persona i la seva família. El regidor del PP considera que Pericas hauria de demanar disculpes. Finalment, la CUP s'ha preguntat el perquè "de tant rebombori" quan tothom coneix els postulats de PxC i els seus regidors. Adam Majó ha recordat que és "tant important fer el buit a aquests postulats, com defensar la igualtat de drets de totes les persones".

Sigui com sigui, el proper 19 d'octubre es veurà si els grups municipals es posen d'acord per a donar una resposta unitària als regidors de PxC.