Ecoviure 2011 supera els 90 expositors

El certamen se celebrarà el cap de setmana del 14 al 16 d'octubre al Palau Firal

per Redacció, 7 d'octubre de 2011 a les 14:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Serracanta i Pere Casals durant la presentació de l'Ecoviure. Foto: Catpress

L'Ecoviure 2011, se que celebrarà del 14 al 16 d'octubre al Palau Firal de Manresa, permetrà constatar que aquest és un sector dinàmic i que, malgrat la situació econòmica actual, la fira tornarà a aplegar més de 90 firmes diferents, de les quals més de 50 corresponen al sector de l'alimentació.


L'increment de l'interès per tot allò ecològic és visualitzarà clarament a l'Ecoviure 2011 per la gran varietat de productes alimentaris, procedents majoritàriament de Catalunya, però també d'altres comunitats. Sota el segell ecològic s'hi trobarà carn, torrons, formatges, melmelades, olis, vins, bolets. Les herbes aromàtiques i medicinals, amb l'stevia, com una de les més valorades socialment, s'afegeix a l'atractiva proposta.

A l'oferta alimentària cal afegir-hi la participació d'empreses amb un perfil més industrial com les relacionades amb les energies renovables, amb molt pes de la biomassa; l'enllumenat de leds; els ciments ecològics; l'automoció, amb els cotxes híbrids; etc.

Entre les novetats interactives, tallers com el d'empelts d'arbres o el de joguines. A la vegada, els cursos de conducció sostenible esdevindran un atractiu per a tots aquells que vulguin estalviar carburant i emissions de CO2. També és novetat el sistema de transport del centre de Manresa al Palau Firal que serà amb bicicletes que se suma al servei de bus gratuït.

Entre divendres i diumenge, persones d'un alt nivell intel·lectual participaran en actes diversos d'Ecoviure, com és el cas del socioecòleg, Ramon Folch, o l'economista Arcadi Oliveras.

Aula Gastronòmica
Un dels atractius d'enguany serà l'Aula Gastronòmica on es presentaran tots els secrets i trucs per cuinar amb productes ecològics i de temporada procedents dels expositors. Hi prendran part destacats cuiners i professionals de l'alimentació, com l'artesà forner Idris Cruz, el cuiner Felipe Celis de la Fundació Alícia, la cuinera i formadora Núria Morral o el responsable del restaurant vegetarià Bindu, Manel Marín.

El dia de la inauguració, divendres a la tarda, es realitzarà un taller per aprendre a elaborar pa de forma casolana, amb els ingredients bàsics com són la farina, l'aigua, la sal i el llevat natural. Dissabte al migdia tindrà lloc una demostració gastronòmica amb productes de l'entorn amb la vocació de combinar tradició i innovació. A la tarda del mateix dissabte es farà una demostració de cuina ecocreativa on s'ensenyarà la millor manera de tallar les verdures, com combinar-les i com emplatar-les. Per últim, diumenge, es tornarà a incidir amb la riquesa del productes de proximitat.

Coincidint amb l'inici de l'Ecoviure, el dia 14, i fins el 30 d'octubre se celebraran les Jornades Gastronòmiques de Cuina Ecològica i de Proximitat a diversos restaurants del Bages en el marc del projecte Llavorae. El dissabte, gràcies a Llavorae.cat, els visitants de l'Ecoviure podran fer un berenar ecològic per només 1 euro.

Jornades tècniques
Les jornades tècniques es convertiran en punt d'interès per a professionals. Com a prèvia al certamen, el dijous al matí a la FUB, hi haurà la Jornada de reflexió sobre l'alimentació ecològica a Catalunya que facilitarà fluxos d'informació, de debat i d'intercanvi d'idees.

S'han programat més de vint actes amb temàtiques diverses com l'energia, l'alimentació, la producció de productes agroalimentaris, la salut o el consum responsable.

D'entre els ponents de les Jornades Tecnològiques sobre energia, que es fan divendres fins a primera hora de la tarda, destaca la presència de Ramon Folch, doctor en biologia i socioecòleg.

Jocs, contes i pel·lícules
L'Ajuntament de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i Aigües de Manresa promouen, com en anys anteriors, un estand conjunt que tindrà un caràcter didàctic, participatiu i festiu. En aquest àmbit més familiar, durant el dissabte, els nens i nenes també podran gaudir de l'inflable de la recollida selectiva o participar als jocs familiars sobre consum responsable que organitza Rostoll Verd i sobre solidaritat que organitza el Consell Municipal de Solidaritat.

Per altra banda, el certamen també programa la projecció de la pel·lícula "Home" que planteja temàtiques relacionades amb el medi ambient. Serà dissabte dia 17 als cinemes Atlàntida.

Diferents temàtiques de reflexió en format d'exposicions
Gràcies a la col·laboració de diferents organitzacions i institucions, les exposicions adquireixen un paper destacat a l'Ecoviure 2011. L'Agència Catalana de l'Aigua proposa la mostra "Aigua en equilibri", l'Ajuntament de Manresa ensenyarà el projecte de "L'Anella verda de Manresa", mentre que Setem programa una exposició sobre la "Banca ètica i comerç just".

En aquest àmbit també es tocaran altres temàtiques com el clima i els rius, per part de l'Associació Adeffa; "Energia i canvi climàtic", a càrrec de la Diputació de Barcelona; i els "20 anys de l'accident nuclear de Vandellòs I", mostra que ha preparat Ecologistes en acció. És remarcable també l'exposició "Actuem amb energia", sobre energia i canvi climàtic de la Diputació de Barcelona s'inaugurarà a Ecoviure.

Nou servei de transport en bicicletes
Per accedir a la fira, l'organització posarà a disposició dels visitants el tradicional servei de bus gratuït que connectarà el Palau Firal amb el centre de Manresa dissabte i diumenge entre les 10.30 i les 20.00 hores.

Com a novetat cal destacar que enguany s'ofereix un nou servei de bicicletes, també gratuït. Es podrà utilitzar tant de pujada al Palau Firal, sortint des de la Plaça Sant Domènec, com de baixada del recinte durant tota la fira.

Horaris d'obertura de la fira:

  • Divendres 14: de 16.00 a 20.30 hores
  • Dissabte 15: de 10.30 a 20.30 hores
  • Diumenge 16: de 10.30 a 20.30 hores

 

Participació