Tanca el Consorci de Formació i Iniciatives del Bages Sud

Serà el primer ens totalment públic que tanca a la comarca des de l'inici de la crisi. Els vuit treballadors denuncien que no han cobrat encara mig agost ni setembre i que, malgrat conèixer-se la situació, es va posar en marxa el curs de l'Escola d'Adults. És l'únic punt de l'àrea dels sis municipis que dóna informació als aturats. Des de la Junta General es garanteix que no deixaran cap treballador "penjat"

per Pere Fontanals , 6 d'octubre de 2011 a les 16:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 d'octubre de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El passat 4 d'octubre de 2011, la Junta General del Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud ha comunicat als treballadors de l'ens públic la seva voluntat de tancar l'entitat. Segons denuncien els treballadors del Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud, el comunicat es va realitzar de manera informal, malgrat la gravetat de l'assumpte, i no es va informar ni del com o quan es portarà a terme el tancament. En aquests moments el Consorci ocupa a 8 treballadors tècnics i a la gerent i integra els ajuntaments de Castellgalí, Castellbell i el Vilar, Marganell, Monistrol de Montserrat, el Pont de Vilomara i Rocafort i Sant Vicenç de Castellet.


Segons el comunicat dels treballadors, des del gener de 2010, moment en el qual "els polítics ens van anunciar per primera vegada el tancament", la Junta General de l'entitat ja era coneixedora de la situació econòmica, així com de la necessitat d'incrementar les quotes municipals. En aquell moment, segueixen informant els treballadors, els polítics van decidir no incrementar quotes i alhora renunciar a programes cofinançats per la Generalitat de Catalunya, "condemnant-la conscientment a una mort anunciada i a un increment del deute". Tot i així, segons recorden "la Junta General, en aquell moment ens va comunicar la voluntat de continuar apostant per l'entitat".

Durant el mes de juliol d'enguany, davant de la "preocupació" dels treballadors per la situació de l'entitat, l‘evident dificultat per pagar les nòmines -denuncien que no han cobrat setembre i mig agost-, i el coneixement "de l'acomiadament i liquidació de l'exalcalde de Manresa, com a extreballador del Consorci que sol·licitava la reincorporació després de la seva etapa política", els treballadors van sol·licitar una reunió amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis integrants de l'entitat. Reunió a la qual, segons els treballadors, no es van presentar ni tampoc excusar.

Des d'inicis d'octubre als treballadors se'ls deu un mes i mig de les nòmines, i porten un any i mig més amb endarreriments en els cobraments salarials, són coneixedors que tampoc "es paga la corresponent Seguretat Social" i que tampoc hi ha cap tipus de previsió al respecte. Per tot això, els treballadors han presentat una denúncia a inspecció de treball.

En el comunicat, els treballadors consideren que, des del gener de 2010, la "voluntat política era i ha sigut sempre el tancament de l'entitat, però arran de la proximitat de les eleccions locals del 22 de maig de 2011, van decidir ajornar qualsevol decisió per possibles conseqüències electorals als municipis".

Els treballadors recorden que cal tenir en compte que el pressupost del Consorci per al 2011 és de 493.309 euros, dels quals només el 13,9% l'aporten els ajuntaments. Els responsables polítics al·leguen que han minvat els ingressos d'altres administracions, "sense plantejar-se l'augment de la seva aportació" que des del comunicat es considera irrisòria ja que s'ha de considerar que aquests ajuntaments han aprovat pressupostos de fins a 6.000.000 d'euros.

La regidora de Sant Vicenç de Castellet i membre de la Junta General del Consorci, Glòria Torné, ha corroborat a Manresainfo.cat l'inici de les gestions legals per al tancament de l'òrgan del Bages Sud. Per a fer-ho, ha confirmat que demanaran assessorament a la Diputació de Barcelona per a fer-ho efectiu "el més aviat possible", amb la voluntat de no allargar més temps "el malestar de tots". En aquest sentit, Torné ha garantit que els treballadors cobraran el què s'acordi i que no "quedaran penjats". De tota manera, els sis alcaldes que comprèn el Consorci estan quadrant les agendes per a fer una roda de premsa aquest mateix divendres a la tarda.

El Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud atén les àrees de Desenvolupament Local, Ocupació, Formació i Autoempresa dels sis municipis que la integren. Aquest passat estiu es va obrir amb normalitat la matriculació per a l'escola d'adults i aquest mateix matí de dimecres l'àrea d'atenció a l'ocupació ha atès una seixantena d'usuaris. El tancament del Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud significaria el primer tancament d'un ens totalment públic des de l'inici de la crisi i de l'únic punt de l'àrea d'aquests sis municipis on es dóna informació als aturats.

 

Participació