Dilluns comença la campanya de vacunació de la grip

El període de vacunació s'allargarà fins a finals de novembre

Redacció
28 de setembre del 2011

El proper dilluns, 3 d'octubre, les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de les Bases de Manresa i del Barri Antic, gestionades per la Fundació Althaia, iniciaran la campanya de vacunació contra la grip. Aquesta vacunació és una mesura preventiva que s'adreça, principalment, a aquelles persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen aquesta malaltia. Genèricament es recomana que s'administri la vacuna a les persones majors de 60 anys, a les que tenen problemes crònics de salut i als seus cuidadors, a les embarassades, a les persones amb obesitat mòrbida i a aquelles que viuen internes en institucions tancades.

Gràcies a la vacuna antigripal aquestes persones tenen menys complicacions, com la pneumònia, i es pot reduir el temps d'hospitalització. La campanya d'aquest any vol insistir en la importància de la vacunació de la gent gran. En aquest sentit, els especialistes consideren que no s'ha de baixar la guàrdia davant la grip, tant pel que fa a les persones que estan internades en centres institucionalitzats –com ara residències, centres geriàtrics i hospitals– on el percentatge d'afectats pel virus augmenta fins al 50%, com també entre les que viuen de forma independent o amb els seus familiars. En aquest sentit, els especialistes destaquen que les persones que conviuen diàriament amb nens petits estan més exposades al contagi del virus.

Qui té alt risc de complicacions derivades de la grip:

  • Persones de 60 o més anys d'edat.
  • Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.
  • Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, (inclosa la displàsia broncopulmonar, fibrosi quística i asma).
  • Adults i infants amb malalties cròniques metabòliques (inclosa la diabetis mellitus), insuficiència renal, pacients en diàlisi, hepatopaties cròniques (hepatitis crònica, cirrosi hepàtica), hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloses les causades per medicació o pel VIH o en els receptors de transplantaments) i malalties que comporten disfunció cognitiva (síndrome de Down, demències i altres). En aquest grup, es farà especial èmfasi en les persones sotmeses a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior.
  • Obesitat mòrbida (índex de massa corporal igual o superior a 40).

Programació de visita
Les persones que formen part d'aquests grups de risc ja poden dirigir-se a la infermera que tenen assignada al seu centre d'atenció primària d'Althaia per demanar hora per vacunar-se. A més, també es pot demanar hora a través de la pàgina web de la Fundació Althaia (www.althaia.cat), en l'opció que ofereix per programar una visita amb la infermera assignada a cada usuari. Finalment, també es pot fer mitjançant el telèfon de cadascun dels centres de la Xarxa Assistencial de Manresa:

  • ·ABS Barri Antic: 93 874 41 00
  • ·ABS Bases de Manresa: 93 877 22 22