Cardona celebra la XIV edició de l'Aplec Independentista

Tindrà lloc aquests 16, 17 i 18 de setembre

Redacció
16 de setembre del 2011

L'Associació Cultural 18 de Setembre organitza, un any més, l'Aplec Independentista de Cardona que enguany ja arriba a la seva XIV edició.

Durant els dies 16, 17 i 18 de setembre es faran diversos actes amb l'objectiu de commemorar que Cardona va ser el darrer baluard de les llibertats Catalanes durant la Guerra de Successió (1705-1714). La vila i el seu castell es van rendir davant les tropes borbòniques de Felip V el 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que Barcelona i d'acord amb les condicions de capitulació que es van redactar per a la ciutat.

En les activitats que, any rere any, s'han anat consolidant hi haurà algunes novetats. L'Aplec canviarà d'ubicació i tindrà lloc a la plaça del Mercat. La representació 7 dies de setembre es farà els vespres de divendres i dissabte, aquest any provisionalment, a l'església de Sant Miquel i les escenes exteriors, en forma de quadres, es realitzaran en espais històrics del casc antic.

Entre els actes hi haurà xerrades, concerts i mostres de cultura popular. La xerrada de divendres a la tarda duu per títol Tres-cents Anys del Setge de 1711 i serà a càrrec dels historiadors Francesc Serra, Meritxell Gisbert i Andreu Galera. Dissabte al matí, es tractarà el tema de les retallades sanitàries, que també afecten la vila, amb la xerrada La retallada en la sanitat pública per part del Dr. Miquel Reguant del FOCAP i membres de les plataformes en defensa de la sanitat pública del Bages.

La nit de divendres la protagonitzarà el grup cardoní Els galls negres i la gallina blanca i seguidament hi haurà "garrotins". Dissabte a la nit actuaran a l'Aplec els grups Sapiens, Les Absentes i Revoltijo. A banda d'això, també hi haurà lloc per als més petits. L'Aplec Infantil de dissabte al matí va guanyant força amb tallers preparats per l'Agrupament Escolta Hug Folch i la representació d'una obra amb titelles fets per l'ocasió.

Un seguit d'altres actes com àpats populars, sardanes, gegants, balls de bastons i una exhibició de rugby complementaran un Aplec que, a poc a poc, es va consolidant amb una afluència de públic creixent. Les activitats conclouran diumenge al matí amb una caminada històrica en la qual es visitaran els escenaris més emblemàtics del setge de 1711.

Arxivat a