«Facin el que facin, no acatarem»

Primers moviments a les escoles. Els centres educatius de Sallent, al Bages, es reuniran el proper 29 de setembre per preparar la contraofensiva a la interlocutòria que imposa el castellà com a llengua vehicular: un exemple de la revolta dels docents

Q.S./Nació Digital
05 de setembre del 2011
L'interior d'una de les aules de l'escola, on ja es fa classe.
L'interior d'una de les aules de l'escola, on ja es fa classe. | Laura Busquets / ACN

L'interior d'una de les aules de l'escola, on ja es fa classe. Foto: Laura Busquets / ACN

"Ja ho vam decidir al gener, pocs dies després que es dictés la sentència, i ara ho repetim: no acatarem". Així ho expressa a Nació Digital, amb una seguretat difícil de trobar avui dia, la directora de l'IES Llobregat de Sallent, Marta Sellas en reacció a la interlocutòria dictada aquest divendres pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb la que s'imposa el castellà com a llengua vehicular a l'escola.

Sellas dirigeix un institut que presta servei especialment a Sallent, Balsareny, Navàs i Cabrianes, i recorda que la decisió ja es va prendre el gener passat pocs dies després que es dictés la sentència que ha generat la polèmica interlocutòria. "Ens vam reunir les direccions dels quatre centres educatius del municipi i vam participar en un debat obert amb els ciutadans; la conclusió va ser clara: no cedirem, no acatarem".

De fet, Sellas, reconeix que "veien a venir la pedregada que albirava la resolució judicial". "La sentència vol buscar problemes on no n'hi ha; la sentència no vol atenció personalitzada, sinó que vol que el castellà sigui compartit i proporcional: si un pare demana que el seu fill sigui escolaritzat en castellà tots els alumnes ho hauran de ser, no només la família que ho hagi demanat".

Nova reunió
Ara mesos després d'aquella sentència, les direccions dels mateixos centres es tornaran a trobar el proper 29 de setembre per reorganitzar idees i estratègia. Sellas insisteix que els centres educatius de Sallent són només "un exemple del que passarà a d'altres municipis que també s'estan bellugant". En aquest sentit recorda que "des de sindicats a federacions de pares han posat el crit al cel contra la mesura”,  una mobilització que segons el seu criteri “ha de servir a la consellera Rigau perquè sàpiga que estem amb ella, que no es trobarà sola, que no cedirem". "Només cal una condició, que tothom ha de fer pinya", avisa.

Llei o sentència?
Malgrat que d'aquí a pocs dies comença el curs, la direcció d'aquest institut bagenc té clar que no es canviarà res, en línia amb el que ha assegurat la consellera d'Ensenyament aquestes darreres hores. De fet, jurídicament també argüeixen raons: "Hi ha sentència, però no hi ha nova llei, per tant, facin el que facin nosaltres no l'acatarem, no canviarem res". "Si hem de ser insubmisos, ho serem", reblen des de terres mineres. Un clam que diumenge al vespre ja es va sentir a Olot, a Sant Joan de Vilatorrada, Vic i Manresa.