La festa de la Cabra d'Or torna a Moià per Festa Major

Redacció
11 d'agost del 2011

La llegenda de la cabra d'or de Moià es convertirà aquesta festa major en dos dies d'actes de caire medieval, per segon any consecutiu. Les activitats, que es duran a terme el dijous 11 i el divendres 12 d'agost, giraran entorn de la història de la cabra d'or, una figura molt valuosa que es diu que resta enterrada al castell de Clarà i que confereix a qui la posseeix una força sobrehumana i una virilitat fora de mida.

Els actes començaran dijous amb el pregó de la cabra, que animarà els moianesos a dirigir-se cap al castell de Clarà a buscar el tresor. A més, aquells qui ho vulguin podran passar la nit al recinte del castell on es buscarà la cabra a partir d'un joc de nit. L'endemà al matí es portarà la troballa fins al balcó de l'Ajuntament de Moià per a què tot el poble sàpiga que s'ha trobat la figura. A la tarda, després d'una multitudinària cercavila, s'entregarà el tresor al senyor feudal de Planella, que, segons la història, havia demanat la cabra d'or a canvi de no utilitzar el dret de cuixa amb una de les donzelles més boniques de la comarca. Tal com continua el relat, el senyor de Planella es voldrà quedar la cabra i també voldrà passar la nit amb la noia. Per això, els moianesos podran dirigir la seva ira apedregant el noble. Això sí, amb pedres de cartró. La festa s'acabarà amb un gran sopar medieval a la plaça Major, a què l'any passat van assistir més de 500 persones.

Per amenitzar la jornada s'han creat expressament cinc balls, musicats per la banda Àuria, una banda de moianesos creada l'any passat a propòsit de la festa. Aquest any qui vulgui podrà comprar el CD que s'ha editat.

Dijous, 11 d'agost
19.00 h. A la Plaça Major, la llegenda de la Cabra d'Or
S'explicarà la llegenda de la cabra d'or i es dirà als vilatans que la vagin a buscar al castell de Sant Andreu, i així poder alliberar de les urpes del malvat senyor de Planella a la promesa del jove Bernat.

19.30 h. Sortida cap al Castell a la recerca de la cabra
Caminada popular cap al castell de Sant Andreu. Un cop allà: Sopar de carmanyola, joc de nit per trobar la cabra... Porta't el teu sopar i el lot perquè junts puguem buscar la cabra. Quan fem la gran troballa ho celebrarem amb musiqueta de la bona!

Divendres 12 d'agost
10.00 h. Esmorzar popular al Castell
Menjarem coca i xocolata per agafar forces i refer-se d'una intensa nit de feina en la recerca de la cabra.

10.30 h. Sortida a peu del Castell en direcció a la vila
Amb la cabra ja trobada es farà una cercavila fins a la Plaça de Sant Sebastià.

A partir de les 12.00 h. Plaça Sant Sebastià
Activitats infantils, jocs i tallers per esperar la cabra. Farem un Taller de rocs, que serviran a la tarda per apedregar al malvat Planella. Cal que tots els nens, i no tant nens, que vulguin participar-hi portin diaris vells de casa.

12.30 h. Arribada a l'Ajuntament
Es deixarà la cabra a l'entrada de l'Ajuntament perquè els vilatans la puguin veure durant el migdia. Farem un ball per celebrar la troballa d'aquest tresor tan preuat!

19.00 h. Cercavila de la Cabra
Sortirem de l'ajuntament en cercavila, per portar la cabra al senyor Planella i així rescatar a la donzella presonera. El recorregut serà el següent: C. Sant Sebastià, C. Sant Josep, Plaça del Colom, C. Comerç, C. Sant Antoni i Plaça Major.

20.00 h. Arribada a la Plaça Major: Representació teatral
En Bernat, que ha trobat la cabra, la entregarà davant de tot el poble al senyor de Planella per rescatar la seva promesa.

20.30 h. Apedregament del senyor Planella
El senyor Planella ha traït en Bernat i s'ha quedat la cabra i la noia. El xicot promet venjança  i ajudat de tots els vilatans esperarà al senyor Planella al Carreró de la Cansalada per apedregar-lo.

21.00 h. A la Plaça Major: Sopar medieval
Farem una gra festa com a celebració del casament d'en Bernat i la Dolça. El sopar serà medieval, cada persona que vingui a sopar podrà gaudir d'un vestit de l'època. També gaudirem d'un àpat medieval, coberteria i decoració de l'època, etc.. també hi haurà actuacions.

23.00 h. Plaça Major: Balls de la Cabra d'Or amb la banda Àuria
Vine a veure i a gaudir de les músiques i les danses creades especialment per la festa de la Cabra d'or. Balla amb nosaltres!

Acabarem la nit amb l'actuació del DJ Sr. Cabrit.

Arxivat a