CatalunyaCaixa suspèn amb «matisos» els test bancaris

Només dues entitats catalanes, el Banc Sabadell i LaCaixa, superen el llistó de les proves publicades per l'Autoritat Bancària Europea

per Quico Sallés, 15 de juliol de 2011 a les 18:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

CatalunyaCaixa i Unnim són dues de les vuit entitats bancàries que han suspès els tests bancaris publicats per l'Autoritat Bancària Europea aquesta tarda. CatalunyaCaixa ha registrat una nota del 4,8 i Unnim del 4,5. El Banc Sabadell i La Caixa han superat el tall de la foto de l'estrès test. Les primeres reaccions dels experts ha estat qualificar aquestes qualificacions de "suspès amb matisos".


Uns matisos que impliquen que no es comptabilitzi com a capital les provisions anti-cícliques, és a dir, el coixí amb què han d'afrontar situacions de vaques magres. Com ha explicat pocs minuts després el governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordoñez, els resultats són els "esperats". Unnim i CatalunyaCaixa ja van suspendre les proves de fa un any.

Catalunya Caixa
Catalunya Caixa suspèn per dues dècimes. Obté una nota de 4,8, dues dècimes per sota del 5, el percentatge de capital de qualitat que s'exigeix per a l'aprovat. Supera el 5 si es té en compte la venda d'accions de la petrolera Repsol. I arriba al 6,3 si se sumen les provisions genèriques, aquesta reserva de què disposen les entitats espanyoles, però que no s'ha tingut en compte perquè les europees no en disposen. De fet, l'entitat ha emès un comunicat en què deixa clar que l'excés de core capital és de 650 milions d'euros per l'entitat resultant de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, una xifra que incorpora les reserves anti-cícliques.

El mètode
S'agafen els comptes de les entitats del 2010. I es plantegen uns escenaris amb uns paràmetres comuns a tot els estats, evolució del PIB, nivell d'atur o bé caiguda del preu de l'habitatge entre d'altres; però es posen uns números concrets per cada país. Per exemple, l'escenari que es planteja per a Espanya és més greu que el d'Alemanya. Es tracta de veure si amb aquests supòsits les entitats podrien mantenir un nivell de solvència, de capital principal, del 5%. S'estressa l'escenari. "No és cap previsió", ha alertat Ordóñez.

Més informació en els propers minuts

 

Participació