El Bages recupera l'albergínia blanca

La disminució de pagesos a la zona havia fet perdre el cultiu del producte

ACN/Estefania Escolà
14 de juliol del 2011
El Bages recupera l'albergínia blanca, una varietat originària de la comarca.
El Bages recupera l'albergínia blanca, una varietat originària de la comarca. | Estefania Escolà

El Bages recupera l'albergínia blanca, una varietat originària de la comarca. Foto: Estefania Escolà

Diverses entitats bagenques han engegat una campanya per recuperar l'albergínia blanca, una varietat originària de la comarca que s'havia deixat de cultivar per la disminució de la pagesia a la zona. Un dels productors, Enric Casasayas, ha explicat a l'ACN que ha cultivat més de 600 plantes d'albergínies blanques a la seva finca "Les Arnaules", situada a Viladordis, dins del nucli urbà de Manresa. Casasayas ha assegurat que l'albergínia blanca té un gust més fi que la negra i es diferencia pel color i la textura, a banda de ser més difícil de conservar. Tot i això, Casasayas ha assegurat que l'únic inconvenient de l'albergínia blanca "és que si la tastes no en voldràs mai més de negra".

Aquest estiu és la primera temporada de l'albergínia blanca des que es va deixar de produir, ara fa un segle. Un projecte impulsat per la Fundació Alícia, el Rebost del Bages -que està format pel Consell Comarcal i l'Ajuntament de Manresa- i el Gremi d'Hoteleria i Turisme del Bages ha permès recuperar el producte que s'havia deixat de cultivar a causa de la progressiva disminució de la pagesia.

Un dels productors d'albergínia blanca, Enric Casasayas, ha explicat a l'ACN que l'objectiu de l'iniciativa és "posar el producte a l'abast del consumidor i promoure el consum de proximitat en un moment en què les grans superfícies estan envaint el mercat i fan que cada vegada es tendeixi a consumir menys els aliments del nostre entorn".

El consumidor pot comprar l'albergínia blanca a la mateixa finca de "Les Arnaules", al mercat i a diferents botigues. A banda, també es ven a alguns restaurants de la comarca. Tot i això, segons Casasayas, "el projecte ha tingut una gran repercussió als mercats ambulants i en la venda directa que en fem nosaltres, però on està costant més introduir-la és al sector de la restauració".

"Si la tastes no en voldràs de negra"
Enric Casasayas ha assegurat que l'únic inconvenient de l'albergínia blanca és que "t'hi quedes enganxat". Segons aquest pagès, "si tastes l'albergínia blanca no en voldràs de negra".

Casasayas ha explicat que l'albergínia blanca té un gust més fi que la negra, és més delicada i, al ser del color blanc, qualsevol cop es percep més fàcilment. Segons el productor, "la seva pell amaga una carn suau, melosa i d'agradable textura al paladar".

Més del 90% del seu pes és aigua i, per tant, el seu contingut energètic és molt baix. El 10% restant correspon principalment a hidrats de carboni, fibra i proteïnes i sals minerals. De fet, diuen que es tracta d'un foie sense greix.

Projecte culinari
La recuperació de l'albergínia blanca a la comarca del Bages s'acompanya d'un projecte que mostra diferents maneres de cuinar-la. La Fundació Alícia ha elaborat diferents receptes per tal de promocionar la cuina d'aquest producte des d'un punt de vista més tradicional fins a la modernitat. A més del producte, s'estan elaborant melmelades i patés amb l'albergínia blanca com a protagonista.