La gerència al Consell

Redacció
10 de juliol del 2011
Pere Fontanals: Que la principal formació política del Bages es pugui deixar imbuir per velles rancúnies personals a l'hora de decidir sobre l'estructura d'un òrgan com el Consell Comarcal i, encara més lluny que això, que algun dels seus recents militants, amb un reconeixement polític sobtat, aprofiti tenir un peu a la sorra i un altre a la mar insinuant cròniques digitals de paper couché per tombar aquella que busquen tombar des de fa anys, ja no és només poca-solta i cutre, sinó que, a la pràctica és un error.

El Consell Comarcal és una institució que ja va néixer coixa de dotacions i segurament és cert que, com amb totes les estructures del país, cal aprimar-la per garantir-ne la viabilitat futura. Històricament i popular als consells comarcals se'ls ha acusat de ser poc executius i de ser poc més que una nova menjadora de polítics i un altre organisme inútil com la Diputació o el que haurien de haver estat les Vegueries. Precisament per això, plantejar la necessitat de la figura del gerent al Consell Comarcal al Bages, o plantejar la seva dedicació, com ha demanat CiU, és com buidar l'òrgan de les seves funcions més enllà que les de sol·licitar i repartir subvencions. És voler un Consell Comarcal mort: empresarialment, com una empresa fantasma.

Tots els consellers comarcals són alhora regidors o alcaldes dels seus municipis de manera que políticament el Consell no és casa de ningú. Ningú no li dóna continuïtat. L'única figura que pot garantir seqüència, transversalitat i comunicació entre els polítics "a hores" que hi treuen el cap i els funcionaris és la gerència. El Consell Comarcal sense gerent és com el cos i el cap sense medul·la que els uneixi.

El que hi ha de remor de fons és lleig, ombrívol i pudent; però pitjor que això, encara, és que la seva execució tindria pitjors conseqüències.