Prescriu la sentència de presó pels dos encausats per sabotejar el toro del Bruc

Els joves manresans s'havien negat a pagar la multa de 192 euros

ACN/Estefania Escolà
06 de juliol del 2011
Els dos joves encausats per boicotejar el toro del Bruc, Miquel Coma i Jordi Garcés.
Els dos joves encausats per boicotejar el toro del Bruc, Miquel Coma i Jordi Garcés. | Estefania Escolà

Els dos joves encausats per boicotejar el toro del Bruc, Miquel Coma i Jordi Garcés. Foto: Estefania Escolà

Els dos encausats per sabotejar el toro del Bruc, al juliol del 2008, no hauran d'anar a presó perquè la sentència ha prescrit. Els joves manresans han explicat que han guanyat el cas gràcies a la pressió social que s'ha dut a terme. Jordi Garcés i Miquel Coma, de 25 i 30 anys, s'havien negat a pagar la multa de 192 euros que imposava la sentència per haver causat destrosses al toro del Bruc. Els joves entenien que "les figures de caràcter espanyolista no haurien de tenir cabuda als Països Catalans". "Pagar la multa era reconèixer els fets i hauríem ajudat a reconstruir el toro", ha explicat Garcés. Davant la renúncia a pagar la multa, la sentència els condemnava a vuit dies de presó.

Els dos manresans encausats per sabotejar el toro del Bruc han explicat que la pressió social ha estat "clau" per guanyar el cas. Des del moment dels fets, els dos joves havien rebut nombroses mostres de suport i havien aconseguit recollir més de 3.000 signatures a favor de la seva absolució. Finalment, la sentència ha prescrit i els joves ja no hauran d'ingressar a presó.

Els fets van passar el juliol del 2008, quan Jordi Garcés i Miquel Coma van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra per haver sabotejat el toro del Bruc. La figura tenia un mòdul de la part superior plegat, alguns cargols retirats i una part de l'estructura havia estat serrada.

Els joves van ser jutjats i la sentència els obligava a pagar una multa de 192 euros i, en cas de no assumir-la, els dos manresans haurien de complir una pena de vuit dies de privació de llibertat.

Els encausats ja van anunciar que la sentència els "obligava" a anar a la presó perquè, en cas contrari, "acceptàvem que havíem fet alguna cosa malament". Per aquest motiu, els joves van començar a rebre tot un conjunt de mostres de suport que han agraït i han valorat molt positivament.

Segons un d'ells, Miquel Coma, "els fets han servit per obrir un debat sobre la simbologia espanyolista i francesa arreu dels Països Catalans". Coma també ha denunciat la "injustícia" que per a ells representen les penes-multa. Segons el jove, les persones amb diners es poden lliurar més fàcilment de la presó.