Dos estudiants del Bages, en el programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa

Redacció
21 de juny del 2011
Estudiants de la Catalunya Central que participaran en el programa.
Estudiants de la Catalunya Central que participaran en el programa. | CatalunyaCaixa

Estudiants de la Catalunya Central que participaran en el programa. Foto: CatalunyaCaixa

L'Obra Social de Catalunya Caixa ha seleccionat 52 estudiants que finalitzen el 4rt curs d'ESO per participar en el programa Joves i Ciència. El programa ofereix a aquests nois i noies la possibilitat de participar en activitats d'investigació totalment becades i acompanya els estudiants seleccionats durant els dos cursos de Batxillerat fins arribar a la universitat. El programa Joves i Ciència s'inscriu en l'objectiu de l'Àrea de Coneixement de l'Obra Social de CatalunyaCaixa per fomentar la vocació científica dels joves i ja hi han participat 163 estudiants en tres edicions anteriors.

Els 52 estudiants seleccionats d'enguany procedeixen de 19 comarques catalanes, vénen de 27 centres públics, 2 privats i 23 concertats, i 23 són noies i 29 són nois. Per territori, 38 estudiants són de les comarques de Barcelona: 16 del Barcelonès (13 de Barcelona ciutat); 8 del Baix Llobregat; 6 del Vallès Occidental; 2 del Vallès Oriental; 2 del Bages; 1 del Berguedà; 1 del Maresme; 1 de l'Anoia i 1 d'Osona. De les comarques de Girona n'hi ha 6: 3 del Gironès; 1 de La Garrotxa i 2 del Pla de l'Estany. 4 procedeixen de Lleida: 1 de la Segarra; 1 del Segrià; 1 del Solsonès i 1 de l'Urgell. I de Tarragona han estat seleecionats 4: del Tarragonès 1 (de Tarragona); del Baix Camp 2 i 1 del Baix Ebre. Tots els seleccionats s'incorporaran a finals de juny a la primera part del programa.

Joves i Ciència té una durada de tres anys i s'estructura en tres parts. El primer any, sota la denominació E2C3-CX Centre Natura,els 52 estudiants de 4rt d'ESO que han estat seleccionats viuran una experiència relacionada amb la recerca científica al CX MónNatura Pirineus. En aquesta estada, treballaran en un dels 5 projectes liderats per investigadors que fan recerca de primera línia. Les E2C3-CX Centres Natura de 2011 es portaran a terme des del 27 de juny fins al 9 de juliol.

El nombre de seleccionats per cadascun dels cinc projectes són: per al projecte Els sons de la natura - La natura dels sons, 10 seleccionats. Per al projecte Energia Solar, 10 seleccionats. Per a Genètica i Biologia Molecular, 12 seleccionats. Per a Introducció a l'astronomia, l'astrofísica i al disseny de missions espacials, 10 seleccionats. I, finalment, per al programa La llum: Ciència fascinant per avui i per demà!, 10 seleccionats.

E2C3-CX Centre de Recerca es desenvolupa en el segon any durant el qual els estudiants que ja han finalitzat el primer curs de batxillerat poden continuar tenint experiències en recerca, després d'haver escrit un article científic. Aquesta experiència tindrà lloc en un dels centres de Recerca amb qui l'Obra Social de CatalunyaCaixa té acords, o en un programa internacional de ciència.

I el tercer any E2C3-CX Cerca, la darrera fase del programa, es quan els estudiants busquen pel seu compte un projecte a desenvolupar, ja sigui en un centre d'investigació local o en un programa internacional de ciència on siguin acceptats.

Entre els centres col·laboradors del Programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa hi ha el Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre d'Investigació en Nanociència i Nanotecnologia CIN2 (ICN-CSIC), el Music Technology Group (MTG-UPF), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB), el Centre de Recerca en Epidemologia Ambiental (CREAL), el Research Science Institute del MIT, el London International Science Forum, l'XLAB i el Friedrich-Schiller-University of Jena tots dos d'Alemanya, l' International Summer Science Institute d'Israel o el Petnica de Sèrbia.