Èxit en el primer curs del nou grau iTIC de l'EPSEM

El DiPSE encara amb optimisme el proper curs després del resultat de l'estrena

Redacció
17 de juny del 2011
Un dels primers dies de classe a l'EPSEM.
Un dels primers dies de classe a l'EPSEM. | EPSEM
Un dels primers dies de classe a l'EPSEM. Foto: EPSEM

Els alumnes de primer curs del nou grau en Enginyeria de Sistemes TIC (iTIC) de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) encaren la recta final amb els exàmens de juny, que acaben el 29. Des del Departament de Disseny i Sistemes Electrònics (DiPSE), departament que va impulsar el grau i creat per professors d'aquest, es té una visió molt positiva del curs. La directora del departament, i alhora tutora dels alumnes, Rosa Argelaguet, diu que "ha estat un curs molt bo en que el professorat s'ha entregat molt perquè els alumnes evolucionessin".

Entre els alumnes hi ha el Ferran Llamas que diu: "És un valor afegit molt important que el grup de professors hagi estat tan implicat, qualsevol dubte que tens et diuen que passis pel despatx, els enviïs un correu. i sembla una tonteria, però un petit dubte, si no el resols, es fa una muntanya després". Aquesta relació també la destaca Alex Catllà que explica que als primers dies de curs anava una mica perdut amb algunes matèries que no havia fet mai i que gràcies als professors ha pogut estat al mateix nivell que la resta d'alumnes.

Per altra banda els alumnes també s'han mostrat contents amb aquest curs acadèmic i amb el respectiu temari donat a classe. Joan Martínez té 39 anys i vist que es troba a l'atur va decidir apuntar-se a aquest grau per ampliar coneixements. "El tema de les TIC sempre ha estat un tema que m'apassiona i trobo que el programa cobreix molt bé el què m'agradaria que m'ensenyessin. Una de les coses molt positives és que des del primer any estàs tocant matèria tecnològica", diu.

Pel què fa a les matèries, les que han tingut més èxit entre els alumnes són Informàtica, Tecnologies de la Programació i Sistemes digitals. Però també valoren molt positivament assignatures una mica diferents com la de Tecnologies Complementàries ja que els ha proporcionat un saber distint i els ha facilitat el contacte directe amb empresaris que els han pogut explicar de primera mà les feines que poden desenvolupar.

Catllà explica que durant el curs els alumnes han agafat una dinàmica molt bona: "Ens hem habituat a quedar-nos mínim una hora a l'aula d'estudi perquè estàs allà amb la classe, soluciones dubtes entre tots i agafes la dinàmica d'estudi". Sandra Pareja, també alumna, venia del Batxillerat Tecnològic i comentar que "el ritme de treball no és molt diferent al del batxillerat, potser no tens tanta feina, però en canvi has d'estudiar més".

Per a poder fer més fàcil l'entrada al món universitari, el alumnes han comptat amb l'ajuda de dos mentors, escollits per la beca Enginy.cat, Adam Barbera i Òscar Moya. La seva missió ha estat guiar als alumnes en el seu primer curs, ajudar-los a adquirir uns hàbits d'estudi i que s'integressin en el context universitari. "Ha estat molt positiu perquè els alumnes han respost molt bé al pla d'estudis i s'han quedat una estona a les aules cosa que ha facilitat que nosaltres féssim la nostre feina", explica Barberà.

Arnau Arumí és un dels alumnes que venia de cicles. Ell explica durant el grau espera "millorar els coneixements i l'aprenentatge autònom, tenint en comte que en l'electrònica, la informàtica i les comunicacions és necessari tenir unes nocions bàsiques per a poder desenvolupar-los de manera autònoma sense que suposi esforç gran".

D'aquí quatre anys aquest alumnes ja seran enginyers. Per ara, expliquen quines són les seves expectatives laborals i es mostren optimistes. Catllà diu que "el grau ens ofereix moltes capacitats competitives i crec que tenim moltes possibilitats de trobar feina, a més, sembla que els empresaris aposten per aquest perfil", diu. Per la seva banda, Martínez diu que no és un perfil que es conegui, però que "en el moment en que aparegui el perfil d'enginyer iTIC les empreses veuran que tenen treballadors que estan fent la feina que pot donar molt bé aquesta persona". I Arumí comenta: "Tenint en compte que l'informàtica, l'electrònica i les comunicacions són camps que estan creixent molt, això és beneficiós per a les expectatives laborals de l'enginyer iTIC".

Així doncs, vist l'èxit d'aquest any, Argelaguet diu que el proper curs se seguiran les mateixes pautes, és a dir, que els alumnes disposin d'una aula per estudiar i treballar amb llibres i amb un professor que els hi faci un seguiment. Així doncs, el pla d'estudis per al primer curs del grau iTIC serà el mateix el proper any i el de segon curs de l'enginyeria ja s'ha definit tenint en compte aquests avantatges.

El grau iTIC és nou d'aquest curs s'imparteix a l'EPSEM, forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i és únic a tot l'Estat Espanyol. Té 240 crèdits i d'una durada natural de quatre anys i explica les bases de l'electrònica, la informàtica i les comunicacions, així com de disciplines transversals com l'automàtica amb una visió integradora que emfatitza els elements comuns entre les àrees i atorga una visió àmplia de les TIC.