La derrota electoral de Javaloyes

Redacció
15 de juny del 2011
Pere Fontanals: Durant aquesta passada campanya a Xavier Javaloyes li ha tocat representar el pitjor paper des que lidera el PP de Manresa. Fer de García Albiol tard, malament i sense convenciment ha de ser tot un turment fins i tot per a un polític amb la capacitat d'adaptació del manresà i, a diferència de l'ara alcalde de Badalona, sense ni una trista tele d'abast nacional o estatal donant cobertura, ni amb uns tertulians opinant per bé o per mal dels seus despropòsits, només amb els focus de les càmeres de la premsa local que com sabem poc miren i menys llegeixen aquells clients potencials del discurs racista.

Xavier Javaloyes és una persona simpàtica -ho crec de debò- que sap riure's de si mateix si el seu interlocutor té aquesta mateixa capacitat. Ser del PP, o representar ser-ho, a Manresa no és tasca fàcil i per això una primera anàlisi des del desconeixement el podria fer semblar superb i espanyolíssim, com tots els populars, però personalment crec que una cosa la sembla per desconfiança i l'altra perquè toca.

Sé del cert que Javaloyes no comparteix la majoria d'intervencions que s'escolten a les tertúlies de la caverna mediàtica i sospito –aquesta ja sí és una apreciació personal- que si no fos regidor no discutiria ni cinc minuts sobre la unitat d'Espanya i li suaria prou la bandera, el rei i tota la colla de paràsits que l'acompanyen. Però en Xavier Javaloyes és regidor, i és regidor del PP. Ho és perquè ho ha volgut, ho assumeix, i actua com s'espera que actuï algú que ocupa aquesta posició. Lliberal sí que ho és. Però sent lliberal també podria militar a CiU. O al PSC o a ERC adaptant el discurs a les circumstàncies.

Malgrat això, al cap dels populars manresans li ha tocat durant la campanya el rol més indigne de tots amb els que havia jugat aquests darrers anys. Si en circumstàncies puntuals, durant els seus monòlegs als plens o en compareixences de premsa havia tibat de manual madrileny per a defensar autèntics atemptats al sentit comú, el que ha hagut de fer badalonitzant el seu discurs aquesta passada primavera no té nom i, a més, no li ha donat cap rendiment polític. Si l'expressió de Javaloyes s'adapta sempre a la necessitat del moment haurà de veure que negant ajuts socials als immigrants il·legals o instant-los a tornar a la seva terra no ha estat convincent.

PxC a Badalona: 1,65%. PxC a Manresa: 8,95%. PP a Badalona: 33,42%. PP a Manresa: 9,35%. El creixement respecte de 2007? El que es preveia sense necessitat d'embrutar-se el gest.