L'Escola d'Estiu de la FUB dóna a conèixer la teoria de les intel·ligències múltiples

Redacció
14 de juny del 2011

La idea d'una intel·ligència única i estable està desapareixent i cada vegada hi ha més seguidors de la teoria de les intel·ligències múltiples del psicòleg i investigador de Howard Gardner (Premi Príncep d'Astúries). Segons aquesta teoria, cada persona té diverses intel·ligències i a més, totes elles són dinàmiques i canviants en funció de la influència i els estímuls de l'entorn.

Aquesta teoria centrarà el curs "Les intel·ligències múltiples" que s'impartirà entre el 27 i el 30 de juny en el marc de l'Escola d'Estiu de la Fundació Universitària del Bages (FUB). El curs anirà a càrrec de Meritxell Cano, Doctora en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professora de la temàtica d'altes capacitats en aquesta mateixa universitat i a la Universitat de Deusto (Bilbao).

Segons Cano, la teoria de les intel·ligències múltiples és molt útil en l'àmbit de la docència, ja que si s'aplica permet als docents veure l'alumne des d'una altra perspectiva. Es tracta de detectar aquestes intel·ligències i d'optimitzar-les. D'aquesta manera, el món educatiu, explica Cano, ‘ofereix noves oportunitats a tothom, i no només a aquells alumnes que destaquen en les matèries més treballades des de l'escola tradicional, com la lògica matemàtica, la llengua i la gestió de la memòria. A més, les eines educatives que ens aporta aquesta teoria permeten establir ponts entre totes les intel·ligències, aconseguint un rendiment acceptable en els punts febles de cada alumne i potenciant els seus punts forts'.

Durant el curs es posarà l'accent en la intel·ligència creativa. Segons Meritxell Cano, la creativitat és un valor en alça tant en l'àmbit social com en l'empresarial, que actualment no s'està treballant massa a les aules i que a través de diferents estratègies metodològiques es pot potenciar. També es treballaran la intel·ligència social, lligada a la comunicació no verbal, i la intel·ligència emocional.

El curs també tractarà sobre la superdotació i el talent, els mites i les veritats al voltant d'aquest fenomen i les necessitats educatives especials d'aquest col·lectiu.

Un curs per docents i psicòlegs, però obert a tothom
El curs s'adreça principalment a estudiants i professionals de l'educació i a psicòlegs i psicopedagogs, però està obert a qualsevol persona que tingui interès a conèixer què és, com es manifesta i com es pot optimitzar la intel·ligència.

"Les intel·ligències múltiples" serà un dels primers cursos que es posaran en marxa en el marc de l'Escola d'Estiu de la Fundació Universitària del Bages. Aquest any s'han programat 13 cursos d'entre els quals també destaquen el curs "Salut i Islam", adreçat a professionals de l'àmbit sanitari que tenen relació constant amb persones procedents d'aquesta cultura, i "Eines de dinamització i participació juvenil", un curs que pot ser de gran utilitat per entitats preocupades pel relleu generacional.

La informació de l'oferta i la formalització d'inscripcions per a l'Escola d'Estiu de la FUB es pot trobar al següent enllaç http://bit.ly/fub_escolaestiu_nota.