CatalunyaCaixa i Unnim podrien ser intervingudes i nacionalitzades

L'operació del govern espanyol tindrà lloc aquest estiu, segons avança aquest dimarts "El Periódico", tot i que les dues entitats ho han negat

Nació Digital
14 de juny del 2011
El president i el director general de Catalunya Caixa, Manel Rosell i Alfons Todó.
El president i el director general de Catalunya Caixa, Manel Rosell i Alfons Todó. | Josep Ramon Torné
El president i el director general de Catalunya Caixa, Manel Rosell i Alfons Todó. Foto: Josep Ramon Torné

La reestructuració financera s'avança i dues caixes d'estalvis catalanes es nacionalitzaran a l'estiu. Segons informa aquest dimarts en portada el diari El Periódico, CatalunyaCaixa -fruit de la fusió de Caixa Manresa, Caixa Catalunya i Caixa Tarragona-, Unnim -Caixa Manlleu, Caixa Terrassa i Caixa Sabadell-, així com la Caja Mediterráneo-CAM i Nova Caixa Galícia són les quatre entitats que seran intervingudes i nacionalitzades pel govern espanyol per evitar la seva fallida econòmica. El rotatiu barceloní assegura que el Banc d'Espanya ha decidit no esgotar el termini i injectarà capital del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) a partir del proper mes de juliol. En total, l'Estat podrà aportar en totes les operacions un màxim de 8.171 milions d'euros.

El termini legal per acollir-se a aquest fons de forma voluntària estava establert el 30 de setembre, però el Banc d'Espanya ha decidit avançar terminis. Segons la informació d'El Periódico, la CAM serà la primera caixa nacionalitzada de manera parcial i temporal, i el moment podria ser a principis de juliol. L'Estat entraria a CatalunyaCaixa i a Unnim a l'agost i a Nova Caixa Galicia el setembre.

El motiu del calendari rau en el fet que cada conglomerat està en un moment diferent de la creació pròpia d'un banc al qual es transferiran actius, accions que han de ser posteriorment aprovades per l'assemblea. En aquest sentit, la CAM és la que està més endavant del procés.

CatalunyaCaixa té ja banc propi, una entitat anomenada Catalunya Banc, i durant el mes de juliol espera traspassar-li el negoci. Unnim està en un punt similar, mentre que Nova Caixa Galicia és la que va més endarrerida.

Amb tot, el mapa no és encara definitiu, i per exemple Unnim encara no ha abandonat del tot la idea de sumar-se a la fusió de Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria. Si finalment el procés s'acabés consumant, el Banco de España tindria menys arguments per nacionalitzar la caixa catalana.

Les nacionalitzacions, en cas que s'acabin produint, suposaran la injecció de 8.171 milions d'euros de diner públic (dels quals 1.718 per a CatalunyaCaixa i 568 per a Unnim) a les malmeses entitats financeres.

CatalunyaCaixa i Unnim ho neguen
Fonts de CatalunyaCaixa han desmentit que l'entitat financera sigui "nacionalitzada" abans del termini establert pel govern espanyol perquè les caixes s'acullin al FROB. Posteriorment també Unnim ha qualificat la informació de "falsa" i ha negat que pretenguin entrar en una nova onada del FROB. En aquest sentit han recordat que el seu pla de capitalització preveu dues vies: " una aliança estratègica o, en darrera opció, consolidar la bancarització ".