Molta llei de paritat, però on són les alcaldesses?

Al Bages, de 35 ajuntaments només 3 són governats per dones: un 8,57% del total. Aquesta xifra xoca amb el 40% de paritat de gènere que obliga la llei en les llistes electorals

Redacció
14 de juny del 2011
Mapa d'alcaldes al Bages per gènere
Mapa d'alcaldes al Bages per gènere

Mapa d'alcaldes al Bages per gènere

Malgrat que la llei obliga a que les llistes electorals respectin el 40% de paritat de gènere en un o altre sentit per cada grup de 5 candidats, o sigui 2 dones i 3 homes o 3 dones i 2 homes per cada 5, la realitat és tossuda i la comarca del Bages n'és un bon exemple. Sigui perquè des de les executives dels partits, o des de les assemblees, no es confia en el gènere femení, sigui perquè les dones tenen altres prioritats que capitanejar llistes electorals, les dades són prou eloqüents: Només 3 dels 35 municipis del Bages estaran governats per alcaldesses. Un 8,57% del total.

Per formacions, les alcaldesses es reparteixen entre les tres principals forces de la comarca: Isabel Ramon (CiU) governarà Marganell, el que suposa un 6,67% de les alcaldies dels nacionalistes a la comarca. Laura Vilagrà (ERC) continuarà governant Santpedor, un 11,11% de les alcaldies dels independentistes. Finalment, Montserrat Badia (PSC) comença a governar Castellbell i el Vilar i suposa un 16,67% de les alcaldies socialistes.

Ni la única alcaldia de la CUP ni cap de les 4 alcaldies de candidatures independents estan encapçalades per una dona: com 32 de les 35 alcaldies del Bages.