Sant Vicenç celebra ballant els 20 anys del ball de Gitanes al carrer

Dues dècades després de recuperar-se la ballada popular manté l'èxit

Àlex Gómez Ribera
12 de juny del 2011
El Ball de Gitanes de Sant Vicenç celebra el 20è aniversari de la seva recuperació.
El Ball de Gitanes de Sant Vicenç celebra el 20è aniversari de la seva recuperació. | Àlex Gómez Ribera
El Ball de Gitanes de Sant Vicenç celebra el 20è aniversari de la seva recuperació. Foto: Àlex Gómez Ribera

El ball de gitanes de Sant Vicenç de Castellet ha viscut una nova ballada popular al carrer. I la ballada d'aquest any és especial ja que es compleixen vint any de la recuperació d'aquesta festa. Una iniciativa que va tenir un precedent, la recuperació del ball de gitanes dins el repertori de l'esbart Santvicentí. Una recuperació que va desembocar, poc temps després, en la recuperació de la ballada popular que més caracteritza el ball de gitanes. Aquest grup de danses van arribar al poble a través d'uns picapedrers de Caldes de Montbui l'any 1907 i que van fer arrelar aquesta festa, originària de Caldes i la comarca del Vallès, a Sant Vicenç de Castellet. Des d'aleshores el ball de Gitanes ha viscut diverses etapes d'oblit amb altres de recuperació com la que es viu des de fa vint anys amb gran èxit. Precisament i coincidint amb aquest aniversari, un dels pares de la recuperació d'aquest ball, el rubínenc Eduard Ventura, va morir recentment. Ventura, per encàrrec de l'esbart santvicentí, va ser el coreògraf que va crear molts dels moviments del recuperat ball de Gitanes.

Aquest diumenge doncs 200 balladors de Gitanes s'han trobat per continuar un any més la tradició d'una de les festes més vives del poble. A l'acte, apart d'assistir-hi les autoritats del poble, també ha tingut la presència del Lluís Puig, actual director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya. La cercavila de les colles i els gegants de Sant Vicenç per els carrers del poble ha iniciat la festa a quarts d'una del migdia. Un cop han arribats a l'entrada de la plaça de l'Ajuntament els gegants han fet el seu ball i els ex-dansaires de l'esbart han fet el ball de Caldes, en honor als iniciadors de la festa. Tot seguit les diverses colles han fet entrada a la plaça saltant amb les notes del Galop d'entrada. Un Galop que ha continuat amb el sorteig que ha triat la núvia de Gitanes d'aquest any, Gemma Casas, de la colla del club Natació. Un cop fet el sorteig s'ha iniciat el galop de coronació de la núvia que ha donat pas a la resta de danses que conformen el ball de Gitanes: el xotis, les catxutxes, la jota i el vals-jota.

El ball de Gitanes ha acabat amb el galop final on es convida el públic a saltar el galop conjuntament amb els balladors de les colles. Com a epíleg tradicional de la festa s'ha ballat la sardana cent galops per Sant Vicenç i el vals dels barons de Castellet, aquest darrer ballat conjuntament amb els gegants que representen aquests personatges.

La ballada va tenir el seu complement amb la ballada infantil prevista per el dissabte a la tarda. Aquest diumenge doncs s'ha tancat aquest vintè aniversari de la recuperació de les ballada popular del ball de Gitanes que també ha comptat, fins aquest diumenge, amb una exposició commemorativa sobre la festa al saló de plens de l'Ajuntament.

Ball de Gitanes d'altres anys

Fotos Ball de Gitanes 2010

Fotos Ball de Gitanes 2009