Junyent pren possessió apostant per una legislatura «de les petites coses»

Tots els grups excepte CiU i el PPC lamenten la presència dels dos regidors de PxC a l'Ajuntament

Jordi Bordes/ACN
11 de juny del 2011
Valentí Junyent amb la vara d'alcalde.
Valentí Junyent amb la vara d'alcalde. | Àlex Gómez Ribera

Valentí Junyent amb la vara d'alcalde. Foto: Àlex Gómez Ribera

El candidat de CiU a l'alcaldia de Manresa, Valentí Junyent, ha pres aquest dissabte possessió del càrrec després d'una votació en què cap força ha obtingut la majoria absoluta. PxC i CUP també han presentat el seu candidat mentre que el PSC i ERC han votat en blanc. Després de rebre el bastó i la medalla, Junyent ha apostat perquè "el nostre treball diari es reflecteixi en una millora contínua de la nostra ciutat". "Voldria que fos la legislatura de les petites coses", ha afegit. D'altra banda, tots els grups excepte CiU i el PPC han lamentat la presència dels dos regidors que Plataforma per Catalunya ha obtingut a la capital del Bages.

Valentí Junyent s'ha convertit en el nou alcalde de Manresa després d'una votació en què cap grup ha obtingut la majoria absoluta. Com a força més votada a les eleccions, el candidat de CiU s'ha fet amb la batllia i, després de rebre la medalla i el bastó, ha iniciat un discurs en què ha constatat l'inici d'una "nova etapa".

"Hem de fer que el nostre treball diari es reflecteixi en una millora contínua de la nostra ciutat", ha assegurat Junyent. "Voldria que fos la legislatura de les petites coses que, sumades, ens permetessin fer un gran canvi", ha afegit el nou alcalde. En aquest sentit, ha assegurat que han de respondre "els 25 escollits", i que "més enllà de les sigles" s'ha d'apostar pel "compromís, la implicació i la unitat d'acció".

Junyent ha clos el seu discurs en clau literària, fent referència a la novel·la "Mirall Trencat", de Mercè Rodoreda. Recordant els fragments d'un mirall que apareix a la història, l'alcalde ha assegurat que "cadascú té un bocí" del mirall que, al seu entendre, ha de ser Manresa. "Un mirall on tots ens hi puguem veure reflectits", ha indicat.

Els indignats i el jurament
L'inici de l'acte de constitució de l'ajuntament ha estat marcat per l'escridassada dels "indignats", que han rebut els nous regidors exigint-los canvis en el sistema democràtic actual.

L'acte ha començat amb el protocol·lari jurament de lleialtat al rei i a la constitució espanyola, que com ja va sent habitual, els regidors independentistes de la CUP i ERC l'han realitzat utilitzant la forma "per imperatiu legal". L'anècdota l'ha protagonitzat el regidor de la CUP Adam Majó que a diferència dels altres 24 regidors ha utilitzat la llengua castellana per a fer el jurament, pretenen exemplificar el seu rebuig a aquest formalisme.

Les intervencions
Tot seguit els grups municipals, per ordre inversa de representació, han disposat d'un torn de paraula per tal d'exposar quin seria el seu vot en la investidura de l'alcalde.

En primer lloc, ha intervingut Adam Majó (CUP) que ha començat reiterant la disconformitat de la seva formació amb la presència de la foto del rei i de la bandera espanyola en el saló de plens. Ha remarcat que seguiran treballant sense renúncies pels eixos que han apostat durant la campanya: la defensa dels serveis públics, impuls de la cultura, l'aposta per convertir Manresa en un model de ciutat sostenible amb una bona qualitat de vida i la lluita per la consecució dels drets democràtics que li manquen al país. A aquests punts, que ja apareixien en el  seu programa electoral, Majó hi ha volgut afegir el seu compromís a ser bel·ligerants amb qualsevol mostra de feixisme i xenofòbia que es pugui donar al ple o a la ciutat de Manresa. Per acabar ha rebel·lat que votarien a favor del seu propi candidat com alcalde.

Per part de PxC ha intervingut Sebastià Llort que s'ha mostrat molest per la marginació que ha patit la seva formació per part de Valentí Junyent en la ronda de contactes previs a la investidura. Ha defensat la legitimitat dels més de 2000 mil vots que va aconseguir la seva formació. El sentit del seu vot ha dit que seria votar en blanc, tot i que finalment han acabat votant el seu propi candidat.

El Partit Popular a través de Xavier Javaloyes ha afirmat que no serien anys fàcils pel nou govern manresà, adduint al mal estat de les finances que el tripartit ha deixat com un dels pitjors problemes que tindria l'Ajuntament. El seu discurs ha anat dirigit a deixar clara la seva aposta per la tolerància zero contra les mostres d'incivisme i també a posar la mà estesa a CiU per arribar a consensos. El vot del PP ha estat pel seu propi candidat.

Pere Culell per part d'ERC ha parlat en clau local de la necessitat que es continuïn els grans projectes de ciutat que va iniciar l'anterior govern municipal. Fent referència a les possibilitats que CiU té per governar en minoria, Culell ha afirmat que tenen dos opcions: pactar amb la dreta espanyolista o fer-ho amb els grups d'esquerres que tenen una visió nacional semblant a la seva. Culell ha acabat la intervenció lamentant la crescuda de forces que utilitzen la demagògia com a arma electoral i política. Ha confirmat que el seu vot en la investidura seria en blanc.

Sònia Díaz per part del PSC ha utilitzat un to molt conciliador en la seva intervenció. La regidora ha felicitat a CiU  pels seus resultats i ha reconegut que els del PSC havien estat especialment dolents. Ha tingut una mostra de reconeixement pel treball de ICV-EUiA durant els anys de tripartit i ha lamentat la seva absència al ple. Un dels punts on ha fet més èmfasi és en la demanda a CiU perquè tingui una actitud dialogant i aposti pel consens en els grans projectes de ciutat; en aquest sentit ha alabat la tasca del tripartit, i ha fet referència als grans projecte de l'antic executiu, com ara el Kuursal, la zona universitària, la Fira Mediterrània o la de l'Aixada. Díaz ha desvelat que el vot del PSC seria en blanc.

Per acabar Toni Llobet de CiU ha fet un discurs ple d'agraïments. La intenció de fer una administració més propera al ciutadà o la intenció d'establir forts ponts amb la resta de pobles de la comarca han marcat el discurs de Llobet. "La millor política social que podem  fer és la de generar llocs de treball" ha assegurat. Ha fet referència a les dificultats financeres amb que es trobarà el nou govern. Referint-se a la política de pactes Llobet ha conclòs dient que "CiU no té majoria absoluta, és evident; també és evident que no hi ha una alternativa de govern creïble en aquesta ciutat".