La pilota a la teulada de la CUP

Navàs i Artés seran els primers municipis del Bages amb un alcalde de la CUP si es referenda en les assemblees d'aquest vespre

Redacció
10 de juny del 2011

Navàs i Artés podrien convertir-se demà al migdia en les primeres poblacions del Bages en tenir un alcalde de la CUP si les assemblees que se celebren en un i altre municipi aquest divendres al vespre així ho volen. Tant en un com en l'altre municipi la decisió està en l'assemblea de la formació independentista.

Per una part, i després d'intenses negociacions durant els darrers dies, el preacord al que han arribat aquesta mateixa tarda de divendres a Navàs CUP i ERC hauria de ser ratificat per les respectives assemblees i haurien de propiciar que en els propers quatre anys el cap de llista de la CUP, Jaume Casals, fos l'alcalde de la població del nord del Bages i Hortènsia Font, d'ERC, tingués la primera tinència d'alcaldia. D'aquesta manera Navàs es convertiria en un dels poble amb més habitants de Catalunya amb un alcalde de la formació municipalista.

El cas d'Artés és més particular. La negociació a tres bandes entre CUP, GUA i PSC no ha arribat a bon port i fins i tot el grup encapçalat per l'actual president del Consell Comarcal, Josep Candàliga, ha anunciat aquest mateix matí el seu trencament davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb les exigències de la CUP. Segons denunciaven els republicans, l'increment d'un 50% a l'IBI per aquells propietaris amb pisos buits que no tenien voluntat de llogar, o el fet d'introduir el dret a l'autodeterminació en el document del pacte, havien fet el tancament del pacte impossible. Malgrat tot, tant GUA com PSC votaran a favor de la investidura com a alcalde del cap de llista de la CUP, Ernest Clotet, de manera que obtindria el govern municipal amb només tres regidors per a desenvolupar-ne totes les àrees. El fet que podria ser sorprenent és que en l'assemblea de la CUP que se celebra aquesta nit a Artés, podria decidir abstenir-se en l'elecció del nou alcalde, propiciant així que CiU mantingués l'alcaldia gràcies al vot de qualitat d'haver estat la llista més votada.