1 de 10

El Bages emularà Algèria

La Generalitat estudia donar un permís a ENAGAS per buscar gas natural a Cardona, Navàs, Sant Mateu de Bages i Súria

per Q.S./Nació Digital, 8 de juny de 2011 a les 13:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de juny de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Estació d'extracció de gas a Argèlia. Foto: Publimetro


En períodes de crisi tot ajut és bo, i més si prové del mercat energètic. Catalunya podria tenir d'aquí a uns anys un paisatge que simularia les estepes russes, els deserts algerians o les torres d'Aràbia Saudita. Així es desprèn de diverses resolucions publicades al BOE i al DOGC on hi apareix la sol·licitud de permisos a empreses prospectores de combustibles fòssils.

El Bages i el Solsonès, la nova Algèria
L'empresa ENAGAS, SA ha sol·licitat el permís d'investigació d'hidrocarburs anomenat "La Pedrera", als termes municipals de Cardona, Clariana de Cardener, Montmajor, Navàs, Navès, Olius, Pinós, Riner, Sant Mateu de Bages, Súria i Viver i Serrateix. Termes municipals encabits entre el nord-oest del Bages, el Berguedà i el Solsonès. La Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial del departament d'Empresa i Ocupació així ho ha confirmat a Nació Digital. Ara s'obre un termini de dos mesos per poder presentar altres ofertes en competència o formular oposicions les persones que es considerin perjudicades en el seu dret.

Segons el departament d'Empresa i Ocupació, la sol·licitud del permís no vol dir que finalment es portin a terme prospreccions, sinó que ENAGAS té sis anys per iniciar els estudis geotècnics per certificar si les reserves serien econòmicament rendibles i viables.

Petroli a Lleida i Tarragona
Per altra banda, el Ministeri d'Indústria Espanyol ha registrat una sol·licitud de prospecció a l'empresa Technocorp Efficience Management, dedicada a les prospeccions geològiques, per tirar endavant quatre projectes: Atlas, Helios, Perseo i Prometeo. Aquest nomenclàtor engloba quatre planificacions per buscar petroli a la demarcació de les terres de Ponent i Tarragona. Els estudis geològics se centraran en les zones limítrofs amb les províncies espanyoles de Saragossa i Osca.

Una vella quimera
De fet, no és del tot extraordinari que es portin a terme prospeccions energètiques a Catalunya. La diferència amb les anteriors -les darreres són dels anys 80- és que ara sortiria a compte la seva extracció per l'alça del preu del cru, el dèficit energètic i la millora substancial de la tecnologia extractiva.

 

Participació