El carrer del Balç s'està preparant per conduir els visitants al segle XIV

Ja s'han completat totes les actuacions d'obra civil i ara tots els esforços van dirigits a aconseguir que els visitants tinguin la sensació de passejar per la Manresa medieval

per Redacció , 6 de juny de 2011 a les 21:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Imatge d'arxiu dels treballs d'adecuació del carrer del Balç. Foto: AjM


S'estan preparant tots els detalls perquè el casal noble del carrer del Balç esdevingui Centre d'Interpretació. Amb aquest equipament, els visitants de Manresa i els propis manresans podran conèixer amb profunditat un dels grans segles de la història de Manresa i de Catalunya a fons. Alhora, però, amb un equipament d'aquest nivell es vol contribuir a donar prestigi a tot el conjunt del carrer del Balç, fer-ne un element dinamitzador del Nucli Antic, i convertir-lo en un focus de formació dels ciutadans de Manresa i d'atracció de visitants.

Fins ara s'han realitzat les obres de rehabilitació dels edificis del casal noble del carrer. S'han habilitat una desena d'espais que composaran un itinerari de visita museïtzada sobre l'etapa medieval de la ciutat. La realització de les obres ha comportat el descobriment de parts o detalls de les construccions antigues. Un exemple és l'existència d'una escala interior.

El pressupost del projecte és d'un milió d'euros. Una part important està finançada per la Generalitat de Catalunya, des de les conselleries de Innovació, Universitats i empresa, a través del Pla de Foment del Turisme "L'esplendor medieval a Manresa i el Bages. L'època de Pere III", a través del Pla de Barris i a través del PUOSC.

Per rehabilitar les edificacions del carrer del Balç, ha calgut enderrocar les tres finques de la plaça Major, reconstruir les façanes i reforçar els sostres dels baixos del carrer del Balç. Posteriorment, s'ha rehabilitat l'estructura integral de totes les edificacions. L'estabilització dels sostres s'ha fet mantenint i reforçant les voltes existents, que seran visibles des de sota. Les parts de sostre que no tenen volta, s'han reconstruït de nou.

Els objectius generals del centre d'interpretació del carrer del Balç són els següents:

  • Dissenyar i desenvolupar un centre que contribueixi a prestigiar l'espai i actuï com a motor per impulsar la recuperació i posada en actiu de tot el conjunt patrimonial.
  • Posar en valor el carrer del Balç potenciant la seva interpretació patrimonial i estimulant activitats lúdiques, culturals, productives i de serveis compatibles amb els seus valors patrimonials.
  • Fer del carrer del Balç un element de dinamització del nucli antic de Manresa.
  • Realitzar un model de museïtzació sostenible i competitiu, capaç de convertir-se en un element d'atracció de visitants.
  • Convertir el carrer del Balç i el seu centre d'interpretació en un referent de la història medieval, de Catalunya i de la història de la Corona d'Aragó personalitzada en la figura de Pere III el Cerimoniós, així com de la història de Manresa.

Quan estigui complert, el centre d'interpretació comptarà amb diferents espais:

  • Recepció, amb punt de venda d'entrades i botiga
  • Sala audiovisual, on es parlarà de la Manresa medieval i el rei Pere III.
  • Al soterrani, explicació de l'origen i del creixement de la ciutat al segle XIV
  • Maqueta virtual del carrer del Balç
  • Muntatge escenogràfic i audiovisual sobre la vida al carrer del Balç i les persones que hi freqüentaven.

El Centre d'Interpretació farà compatible el seu caràcter local amb una vocació nacional. En aquest sentit la figura del rei Pere III hi tindrà un paper central: com a cap d'una potència política i comercial que s'ha expandit per la Mediterrània, la Corona d'Aragó, de la qual Catalunya n'és el motor; i com a visitant il·lustre d'una ciutat en auge, Manresa, que ja s'ha convertit en una de les més importants del país. Les grans obres religioses i civils que aquesta ciutat basteix durant el segle XIV -com ara la Seu, el Carme, l'Hospital de sant Andreu, l'ampliació de les muralles, el Pont Nou i, sobretot, la Sèquia- hi tindran un protagonisme destacat, en el centre d'Interpretació; al costat del paper de gremis tan importants com el dels cuireters, o el de personatges representatius dels diferents estrats socials de la ciutat: des de la modesta venedora de plaça o el paraire que treballa al seu obrador, fins als juristes Jaume Desfar i Ramon Saera o el conseller de la ciutat Joan Amargós.
 
De tot plegat en surt un retrat polièdric de la Manresa i la Catalunya del segle XIV presentat amb mitjans museogràfics diversos i avançats, per fer arribar la història del nostre entorn més immediat al màxim de persones possible.

En el seu conjunt, a continuació del Centre d'Interpretació i en els baixos de les diverses finques públiques i particulars, el carrer del Balç és un dels elements patrimonials medievals més singulars de Manresa. Després d'encarregar un Pla Director i d'Aprofitaments Culturals i Turístics del Carrer del Balç, l'Ajuntament de Manresa va engegar un projecte de rehabilitació del carrer, amb l'objectiu de donar-li un ús comercial i turístic.
 
Història del carrer
Amagat entre la plaça Major i els carrers de Sobrerroca i Santa Llúcia, hi ha un dels elements més singulars del patrimoni manresà: el carrer del Balç. Aquest vial, originat molt probablement al segle XIII, encara avui manté molt bona part del seu traçat original, de l'època medieval. I també són d'aquest període algunes estructures de les alineacions de cases que el configuren.
 
Al llarg del temps, el carrer del Balç ha viscut importants transformacions. La més important va ser a partir de la segona meitat del segle XVI, en què el carrer passa a ser d'ús privat i les cases es converteixen en cellers i baixos de les cases dels carrers Sobrerroca i Santa Llúcia. També són d'aquell segle i del XVII la major part de les façanes dels edificis actuals i dels paviments que s'han localitzat en les intervencions arqueològiques. El segle següent, el XVIII, es transforma en profunditat el casal noble, situat a l'entrada del carrer, a tocar de la Baixada del Pòpul. Així ho posen de manifest la majoria de les voltes que s'han pogut conservar. També són d'aquella època les canalitzacions de ceràmica que s'hi han localitzat.
 
Tot i els canvis esmentats, el carrer del Balç continua essent avui un magnífic testimoni de com eren i especialment com es vivia en les ciutats del segle XIV.
 
Per tot plegat, el carrer del Balç és un exemple únic de carrer medieval al nostre país, al costat del carreró de les Bruixes de Cervera. Això el fa un escenari especialment apte per explicar com era la Manresa i la Catalunya d'aquell temps, que és el que es pretén amb el Centre d'Interpretació que acollirà.
 
Abans, però, s'han hagut de dur a terme unes obres de restauració i rehabilitació d'aquest espai que estan a punt de concloure. Per fer aquestes treballs, en primer lloc es van haver d'enderrocar tres finques situades a la plaça Major número 4 que es trobaven en estat ruïnós. L'enderroc d'aquets edifici (la façana dels quals s'ha reconstruït de manera integral) ha permès reforçar i restaurar la major part de les voltes del casal noble del carrer del Balç que s'han pogut conservar: un total de 10. Quan això no ha estat possible, s'han construït sostres plans i, en un cas, una volta de formigó.
 
Els treballs de restauració també han beneficiat les parets de pedra que tenien prou valor per ser conservades. Les que no es trobaven en bon estat s'han reconstruït en formigó o en pedra seca segons el cas. Pel que fa als paviments se n'han pogut conservar dos trams datats entre els segles XVI i XVII: un format per lloses de pedra i una altre de còdols. A la resta d'espais s'ha reconstruït el terra amb un enrajolat. Finalment s'han redescobert i recuperat elements antics, com és el cas d'una escala interior.
 
Amb les obres de rehabilitació s'han estabilitzat i restaurat les 14 sales que configuraven el casal noble, distribuïdes en dues plantes. Aquests espais acolliran el futur Centre d'Interpretació de Carrer del Balç, amb el qual es pretén revaloritzar un dels elements patrimonials medievals més singulars i amb més potencialitat de Manresa. Però també com dèiem abans, es vol explicar el gran moment de la Manresa i la Catalunya medievals: el segle XIV.

 

Participació