Junyent governarà en minoria i amb acords puntuals amb tots excepte PxC

El futur alcalde creu que la principal ciutat del Bages "ha de ser capital d'aquells que vulguin que en sigui"

ACN
02 de juny del 2011
Valentí Junyent durant l'entrevista a la Plaça de la Reforma.
Valentí Junyent durant l'entrevista a la Plaça de la Reforma. | Pere Gendrau

Valentí Junyent durant l'entrevista a la Plaça de la Reforma. Foto: Pere Gendrau

El guanyador de les eleccions i futur alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha assegurat que governarà en minoria i arribant a acords puntuals amb el PSC, ERC, el PP i la CUP. Junyent només tanca les portes als pactes amb PxC. En una entrevista a l'ACN, el candidat de CiU ha explicat que el seu objectiu és "buscar el màxim consens per poder tirar endavant projectes importants per a la ciutat". "Serà el govern dels petits detalls i les persones, sense fer grans obres", ha avançat per definir-ne l'estil. En clau de la Catalunya Central, creu que Manresa, per la situació geogràfica, "ha de ser capital d'aquells que vulguin que en sigui".

El candidat de CiU, Valentí Junyent, ha indicat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies que els resultats electorals del 22 de maig han estat conseqüència del "cansament dels ciutadans per un tripartit exhaurit i exprimit durant setze anys". La federació es va erigir com a vencedora amb onze regidors mentre que el PSC, el principal partit de l'anterior govern, va baixar fins a quatre.

Segons Junyent, els manresans "han apostat per un canvi de cares i s'han manifestat a favor d'un nou model de gestió a l'Ajuntament de Manresa". El candidat de CiU assegura que les prioritats del govern municipal que encapçalarà a partir de l'onze de juny seran l'economia i el canvi de gestió del consistori.

En aquest sentit, el futur alcalde de Manresa creu que és necessari potenciar una administració més propera, que sigui capaç de promoure les iniciatives dels emprenedors i facilitar gestions. "Volem que el ciutadà vegi que ens preocupa més la llamborda del carrer trencada o el fanal que no funciona que no pas les grans obres que ara no toquen", ha explicat.

Junyent considera que la millor manera de governar és en minoria i amb pactes puntuals amb tots els partits, a excepció de la Plataforma per Catalunya. "Respectem els ciutadans que han optat per aquesta formació, però no ens agrada i ens preocupa el seu creixement", ha explicat.

PxC, l'únic descartat
Valentí Junyent creu que els bons resultats de PxC a Manresa, on ha aconseguit dos regidors, es deuen a un problema de transparència en la política dels ajuts socials. Segons el futur alcalde de Manresa, "les persones immigrades s'han d'integrar amb drets i deures, però s'ha de fer des de la suma d'esforços i no des de l'enfrontament". Junyent considera, a més, que en un moment econòmic com l'actual els ajuts socials s'han d'explicar molt bé.

"Només el PSC ha de valorar els seus resultats"
Pel que fa als resultats del PSC, que ha vist un descens considerable dels vots en aquests comicis, Junyent assegura que només els socialistes poden d'avaluar quina és la situació del partit i per on volen dirigir el futur.

Tot i això, Junyent creu que el ciutadà "ha passat factura als socialistes pel seu estil de fer campanya". "No han parlat de les seves propostes sinó de tot allò que suposadament nosaltres no farem", ha lamentat. I, davant d'un possible adéu de l'actual alcalde de Manresa, Josep Camprubí, el candidat de CiU creu que és un decisió personal i, per això, la respecta.

Manresa, la ciutat més endeutada de Catalunya
El futur alcalde de Manresa reconeix que li preocupa el fet que Manresa sigui la ciutat més endeutada de Catalunya. Tot i això, assegura que el primer que cal fer és comprovar quina és la situació de cara al futur. Malgrat tot, Junyent és conscient que caldrà fer retallades i afegeix que s'hauran de fer "de manera que no sigui traumàtic per al ciutadà".

Junyent assegura que la "greu" situació econòmica que viu l'Ajuntament de Manresa els condicionarà a l'hora de prendre decisions importants. "És evident que portem una motxilla amb molta càrrega i això ho hem de tenir en compte a l'hora de fer inversions", ha manifestat.

Deixar enrere les "batalletes"
Preguntat sobre el futur de la Catalunya Central i el paper de Manresa, Valentí Junyent ha assegurat que "necessitem sumar sinèrgies i to positiu". En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de "deixar les batalletes entre Manresa i Vic, i entre Manresa i Igualada".

Fruit de les passades eleccions, CiU governarà tant a Manresa com a Igualada, mentre que també mantindrà les alcaldies de què ja disposava a Vic i Berga. Junyent ha indicat que "hi haurà predisposició per fer coses" tot afegint que "les coses es tiren endavant sobretot pel tarannà de les persones" i no tant, diu, perquè formin part d'un mateix partit o federació.

"Hem de fer la política de la mà estesa entenent que som el que som dins de Catalunya", ha afirmat el futur alcalde de Manresa. Sobre la discutida capitalitat d'aquest territori central, Junyent ha assegurat que "en ser la ciutat més central, hem de ser capital d'aquells que vulguin que en siguem". "Nosaltres anirem amb Berga, amb Solsona, Igualada si vol venir i Vic si volgués venir", ha afegit.