Uns 125 alumnes participen en una gimcana sobre alimentació saludable

Les cinc escoles han quedat finalistes en la 2a edició del concurs "Berenem?", organitzat per l'Ajuntament de Manresa

Redacció
31 de maig del 2011
Els alumnes participant a la gimcana.
Els alumnes participant a la gimcana. | AjM

Els alumnes participant a la gimcana. Foto: AjM

Uns 125 alumnes de 6è de primària de les escoles Serra i Húnter, Vedruna, La Flama, Sant Ignasi i La Sèquia han participat aquest matí en una gimcana sobre alimentació saludable, titulada La dieta mediterrània. Aquest ha estat el premi per a les cinc escoles finalistes en la 2a edició del concurs Berenem?, organitzat per l'Ajuntament de Manresa. La gimcana, patrocinada per la Fundació Agrupació Mútua, ha tingut com a escenari el pati del Casino.

Recordem que els guanyadors i guanyadores del certamen són un grup d'alumnes de 6è de l'escola Pare Ignasi Puig. La setmana passada, el regidor de Salut en funcions, José Luis Irujo, va fer una visita a l'escola per fer lliurament als alumnes d'uns diplomes. Com a premi, aquests alumnes, junt amb la resta de companys de classe, aniran al parc d'aventura Natupark de Cerdanyola el pròxim dia 7 de juny.

Com a novetat, enguany també hi ha hagut premi per a les cinc escoles que han quedat finalistes, i que ha consistit en participar en una gimcana. A través de diferents proves lúdiques, els alumnes han anat aprenent i jugant sobre diferents aspectes relacionats amb l'alimentació saludable.

En concret, han fet les següents proves:

  • Preparar-se:
    • broquetes de fruita
    • plat de patata amb verdura i peix
    • pa amb xocolata calenta i sal
    • suc de taronja, espremut manualment
    • entrepà vegetal
    • broqueta de formatge i fruita
  • Decorar-se un mocador
  • Pintar un imant amb la roda d'aliments per a la nevera
  • Plantar una llavor per tal que creixi un llegum

Cada alumne portava una espècie de carnet, i a mesura que passaven de prova se'ls enganxava un gomet.

Recordem que el concurs de berenars completa l'oferta d'activitats que inclou el programa d'Educació per a la salut en l'àmbit de l'alimentació de l'Ajuntament, que porta a terme activitats a 4t, 5è i 6è de primària.

Un berenar "de forquilla"
El concurs de berenars, que porta per nom "Berenem?", va sorgir pensant que era important continuar amb una altra activitat després que a 5è els alumnes fessin un taller d'esmorzar saludable. L'objectiu és augmentar els coneixements que varen adquirir el curs passat fent una activitat nova, creativa i de grup.

Se'ls va proposar inventar un berenar de forquilla, on hi fossin presents tots els grups d'aliments de forma equilibrada, variada i saludable.

Metodologia
Es va explicar als alumnes de tota la classe que tindrien l'ocasió d'obrir un restaurant a Manresa. Calia que imaginessin com preparar un berenar que fos sa, original, atractiu i nutritivament equilibrat. Aquest berenar seria el plat estrella del seu restaurant.

A cada classe es van fer 4 grups d'alumnes, als quals se'ls va donar un díptic que havien d'omplir. En concret, havien d'escriure-hi el nom del restaurant, del plat, com es prepara, quins ingredients hi ha i com el presentaven. Es treballava a l'aula en el moment que el/la mestra desitgés, i calia retornar-lo a la unitat de salut.

Resultats
Els resultats de cada díptic van ser valorats per un jurat format per la dietista que portava a terme el taller, Georgina Bermúdez; el coordinador de l'escola d'hoteleria de Joviat, Màrius Ferrer; les mestres M. Carme Algué i Antònia M. Gorgas, i una infermera de Salut de l'Ajuntament, Cristina Lliró. El jurat va tenir en compte l'originalitat, l'organització, els ingredients, la presentació, la higiene i l'equilibri alimentari de les propostes.